Drenthe: Zeegse in rep en roer door mast.

maandag, 03 januari 2011 - Categorie: Berichten Nederland

Stopumts ontving onderstaande bijdrage van het Nederlands Stralingspastoraat:

---------------------------------------------------------

''Zeegse in rep en roer door mast'', kopte het Dagblad van het Noorden op de Drenthe-pagina in de editie van 31 december j.l. en meldt vervolgens een blunder van telecomprovider T-Mobile, die daarmee het jaar 2010 met een afgang besluit.

Het verhaal:
Omwonenden uit het Drentse dorp Zeegse alarmeerden op 29 december j.l. de gemeente Tynaarlo toen zij 's ochtends vroeg in de landerijen achter hun huizen plotseling een grote kraan zagen staan. Medewerkers van telecomprovider T-Mobile waren voorbereidingen aan het treffen om een betonvloer te storten.

Toen bewoners hoorden dat het om een tijdelijke zendmast ging, spoedden de verontruste burgers zich naar de gemeente en deden hun verhaal. Toen bleek dat er geen bouwvergunning voor de mast was afgegeven (erkend door T-Mobile), ondernam de gemeente onmiddellijk actie en legde een bouwstop op.

Tynaarlo's burgemeester Frank van Zuilen bevestigde dat de werkers gestopt waren na de dreiging met een dwangsom. ''Een telecomblunder eerste klas'', aldus onze Zuidlarense correspondent (en theoloog) Frides Laméris, die de indruk heeft dat de telecom steeds onrustiger wordt over de plaatsing van masten. De weerstand van burgers tegen masten lijkt namelijk slechts toe te nemen.

Onlangs werd door het antennebureau bekend gemaakt dat er nu ruim 23.000 antennes in Nederland zijn. ''Dat zijn er 20.000 te veel'', aldus de Zuidlarense theoloog die (net als Stopumts - red.) voor een onmiddellijk moratorium op masten pleit. ''Nu de landelijke overheid middels een brief van oktober 2010 de gemeenten wil wijsmaken dat goede geïnformeerde burgers positiever zouden staan tegenover zendmasten dan niet-geïnformeerde burgers, zal in 2011 nog wat krachtiger anti-stralingsvuurwerk moeten worden ingezet tegen het fabeltjeskrantbeleid van overheid en telecom'', aldus de theoloog.

Enkele telecom-onafhankelijke onderzoekingen hebben het afgelopen jaar laten zien dat gezondheidsklachten duidelijk toenemen naarmate men dichter bij een mast woont.
Dr. Ulrich Warncke liet tijdens een presentatie voor de Raad van Europa in sept. j.l. onder meer zien dat ooievaars op een afstand van 100 meter van een UMTS-mast zelfs geen jongen kunnen krijgen. Mensen, dieren en planten lijden in toenemende mate onder alle straling, zegt Laméris. Je ruikt het niet, je ziet het niet, velen voelen het niet, maar anderen tot hun verdriet des te meer.

Eén ding is echter zeker namelijk dat straling negatieve biologische gevolgen kan hebben, aldus de Zuidlarense correspondent.

.........................................................................Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie