Haaksbergen: Verzet tegen antennes op Bonifatiuskerk. Buurtflyer. (Upd)

zaterdag, 18 december 2010 - Categorie: Berichten Nederland

Toevoeging 16 dec: Flyer die door omwonenden is verspreid: zie het bijgevoegde PDF bestand.

Gerelateerd artikel: Juridische%20Informatie/5311

Bron: De Twentsche Courant / Tubantia 15 dec. 2010

Verzet tegen antennes op Bonifatiuskerk

HAAKSBERGEN - Bewoners in de wijk De Veldmaat maken zich kwaad over de eventuele komst van een gsm-installatie en drie umts-antennes op de toren van de Bonifatiuskerk aan de Veldmaterstraat. De straling zou schadelijk zijn voor hun gezondheid.

„De antennes zijn niet zo onschuldig als ze lijken”, zegt de verontruste Nico Costeris. De St. Franciscus van Assisië parochie, het overkoepelende orgaan van vijf Rooms-Katholieke kerken in Haaksbergen, Buurse en Boekelo, heeft met telecombedrijf KPN een overeenkomst ondertekend voor plaatsing van deze antennes op de kerktoren van de Bonifatiuskerk. Omdat de kerk een monumentaal gebouw is, is bij de gemeente een vergunning aangevraagd.

„Het is bewezen dat de straling die afkomstig is van deze antennes op lange termijn lichamelijke schade veroorzaakt”, beweert Costeris. „Onze levensverwachting daalt en daarnaast ondervinden mensen klachten als hoofdpijn en misselijkheid. Er mag gerust een gsm-installatie komen, maar niet in onze wijk.” De Haaksbergenaar ziet er ook de noodzaak niet van in: „Wij kunnen al volop bellen met onze gsm evenals draadloos internetten. Plaats de umts-zender waar die nodig is, maar niet in het centrum van een woonwijk.”

Costeris vormt samen met twee andere bewoners de actiegroep Veldmaat Tegen Straling. De groep heeft bij de gemeente bezwaar aangetekend tegen de komst van de installatie. Gezien de gevolgen van de straling vinden zij het ook onverantwoord dat de antennes in een straal van minder dan driehonderd meter bij twee basisscholen wordt geplaatst. Costeris wijst hierbij op de vergrote kans op kinderleukemie. Volgens het actiecomité zou de kerk vooral de financiële voordelen inzien van de installatie van de antennes. Ook beweert het niet op de hoogte te zijn gebracht van deze plannen.

Hans te Lintelo van de locatieraad van de H.H. Bonifatius en Gezellenkerk bestrijdt dit. „Tijdens een parochieavond hebben wij de aanwezigen geïnformeerd over dit plan en niemand bleek hier tegen te zijn. Wij begrijpen de bezorgdheid, maar wij hebben ook een maatschappelijke betrokkenheid in relatie tot nieuwe technologieën. Het gaat ons er echt niet om hier een financieel voordeel uit te halen.”

Te Lintelo kan niet ingaan op de eventuele schadelijke gevolgen van de straling: „Ik ben niet deskundig genoeg om daar een oordeel over te vormen. Maar als bewoners behoefte hebben om met ons in gesprek te gaan over de installatie, dan staan wij daar voor open.”

Voor het originele bericht zie:
www.tctubantia.nl/regio/enschede-haaksbergen/7805246/Verzet-tegen-antennes-op-Bonifatiuskerk.ece?formmode=thanx&postingId=7805981 .

Bekijk het PDF bestand


Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie