Zorgverzekeraars: GSM tijdens zwangerschap leidt later tot slecht gedrag kinderen.

maandag, 13 december 2010 - Categorie: Berichten Nederland

Update 13 dec. 2010 met toegevoegde Engelse link naar de Daily Science.

Gerelateerde artikelen:
Onderzoeken/2575 .
Onderzoeken/5346

Bron: Zorgverzekeringsnieuws 9 dec. 2010

Gsmen tijdens zwangerschap leidt later tot slecht gedrag

Zwangere vrouwen die regelmatig hun gsm gebruiken, verhogen het risico dat hun kind zich later slecht gedraagt, dat blijkt uit recent onderzoek.

Gedragsproblemen
Moeders die tijdens de zwangerschap minstens vier keer per dag hun gsm gebruikten, doen het risico op gedragsproblemen bij hun kind op zevenjarige leeftijd met 30 procent stijgen, dat blijkt uit een Canadees onderzoek bij 29.000 jongeren en hun moeders. Als hun nageslacht daarna ook op een jonge leeftijd dit toestel gebruiken, stijgt de kans op gedragsproblemen tot 50 procent. Degenen die niet in de baarmoeder blootgesteld werden, maar wel na de geboorte, hadden 20 procent meer kans op slecht gedrag.Bijna de helft van de moeders hadden hun telefoon de hele tijd aan, ongeveer een derde van de kinderen gebruikte een gsm tegen hun zevende.

Sociale factoren
Britse wetenschappers staan eerder sceptisch tegenover deze resultaten. Onderzoekster Leeka Kheifets: De resultaten bewijzen dat telefoongebruik in verband staat met gedragsproblemen op de leeftijd van zeven. Sociale factoren, bijvoorbeeld moeders die meer aandacht aan hun gsm besteden dan aan hun kind, kunnen dit slechts deels verklaren.

Scepsis
De Britse professor Lawrie Challis is een van de adviseurs van de overheid over de stralingseffecten van mobiele telefoons, hij zegt dat kinderen beter geen gsms gebruiken tot ze twaalf zijn. Uit cijfers blijkt echter dat meer dan de helft van de kinderen jonger dan tien al een gsm heeft. Maar de Britse expert Patricia McKinney zegt dat het moeilijk is om te zien hoe het gebruik van gsms een ongeboren treft.

Voor het originele artikel zie:
www.zorgverzekeringsnieuws.nl/zorgverzekering-nieuws/gsmen-tijdens-zwangerschap-leidt-later-tot-slecht-gedrag .

13 dec 2010 Toegevoegd:
Gerelateerd Engelstalig artikel in de Daily Science:
www.sciencedaily.com/releases/2010/12/101206201242.htm .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie