De Telegraaf: Gedragsproblemen kinderen door mobieltjes

woensdag, 08 december 2010 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: De Telegraaf 7 dec. 2010.

Zie ook de berichtgeving over dit onderwerp in Frankrijk: Berichten%20Internationaal/5340

Gedragsproblemen kinderen door mobieltjes.

Zwangere vrouwen die regelmatig gebruikmaken van hun mobiele telefoon, hebben meer kans dat hun kind later gedragsproblemen krijgt. Dat zeggen Amerikaanse onderzoekers die de gezondheidseffecten van mobiele telefoons hebben bestudeerd.

Hoewel het onderzoek niet laat zien dat mobiel telefoongebruik de gedragsproblemen veroorzaakt en ook geen mogelijke manier suggereert hoe het dat zou kunnen doen, vinden de onderzoekers dat de resultaten van de studie het waard zijn om verder onderzoek te doen.

Het is moeilijk te begrijpen hoe zon lage blootstelling van invloed kan zijn, geeft epidemioloog Leeka Kheifets van de Universiteit van Californi aan. Maar het is iets dat verder onderzocht moet worden.

De onderzoekers bestudeerden de gegevens van 28.000 7-jarige en van hun moeders die hadden deelgenomen in een groot Deens onderzoek waarbij 100.000 vrouwen zijn gevolgd die zwanger waren tussen 1996 en 2002.

De kinderen van wie de moeder een mobiele telefoon had gebruikt tijdens de zwangerschap en die zelf ook een mobiele telefoon gebruikten hadden 50 procent meer kans op gedragsproblemen, zo schrijven de onderzoekers. Kinderen die zelf geen mobiele telefoon gebruikten, maar hun moeder wel tijdens de zwangerschap hadden 40 procent meer kan op gedragsproblemen. De kinderen hebben onder andere meer kans op epilepsie en op achterstanden in de ontwikkeling.

Voor het originele artikel zie:
www.telegraaf.nl/digitaal/8427700/__Gedragsproblemen_kinderen_door_mobieltjes__.html .

Voor de details van dit onderzoek zie:
Onderzoeken/2575/gedragsproblemen_bij_kinderen .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie