Verkoop smartphones bijna verdubbeld

donderdag, 11 november 2010 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Nu.nl 10 nov. 2010

Verkoop smartphones bijna verdubbeld

AMSTERDAM - De verkoop van smartphonetoestellen is in het derde kwartaal met 96 procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van onderzoeksbureau Gartner.
© AFP

In totaal werden er in het derde kwartaal van 2010 wereldwijd 417 miljoen mobiele telefoons verkocht. Een stijging van 35 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2009.

Vooral Apple en Android-toestellen zijn verantwoordelijk voor de verkooptoename van smartphones. In het smartphone-segment hebben toestellen die draaien op besturingssysteem Symbian met 36,6 procent weliswaar nog verreweg het grootste marktaandeel, maar Android is aan een inhaalrace begonnen.

Hadden toestellen met dit besturingssysteem vorig jaar nog een marktaandeel van 3,5 procent, nu is dat 25,5 procent.

Het marktaandeel van iOS, waar iPhones gebruik van maken, is afgenomen van 17,1 procent naar 16,7 procent. Wel is het aantal verkochte iPhones dankzij de lancering van de iPhone 4 enorm toegenomen en wel naar 13,5 miljoen stuks.

Producenten

De bedrijven die het meeste mobiele telefoons verkochten zijn net als een jaar eerder Nokia (met een marktaandeel van 28,2 procent), Samsung (17,2 procent) en LG (6,6 procent).

Apple staat op de vierde plaats (3,2 procent) en heeft daarmee voor het eerst Blackberry-fabrikant Research In Motion (2,9 procent) voorbijgestreefd.

Merkloze toestellen

De top drie heeft marktaandeel verloren aan producenten van merkloze telefoons. Deze vooral in Azie geproduceerde toestellen zonder geregistreerde merknaam zijn populair in opkomende economieën.

Een derde van alle verkochte mobiele telefoons is inmiddels merkloos, aldus de onderzoekers van Gartner. “Merkloze productenten bereiken nu ook de markten in Rusland, Afrika en Latijns-Amerika. We denken dat dit fenomeen niet van korte duur zal zijn, ook omdat er nog steeds een groeiende vraag is naar toestellen die niet beschikken over 3G-verbinding

Voor het originele artikel zie:
http://www.nu.nl/internet/2375722/verkoop-smartphones-bijna-verdubbeld.htmlLees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie