Oorlog om mobiele patenten

donderdag, 04 november 2010 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: De Pers 3 nov. 2010

Auteur: Edward Deiters

Oorlog om mobiele patenten

De smartphone-oorlog verplaatst zich het afgelopen jaar steeds meer naar de rechtzaal. De inzet: lucratieve patenten.

In de mobiele telefoonindustrie heerste ooit een soort herenakkoord. Wanneer een concurrent een van je patenten gebruikte, keek je gewoon de andere kant op of je sloot een licentiedeal. Zelf gebruikte je immers ook vaak een patent van een ander.

Die tijd is voorbij. Het begon zo’n beetje een jaar geleden toen Nokia, ’s werelds grootste maker van mobiele telefoons, de relatieve nieuwkomer op de markt Apple aanklaagde wegens de schending van zijn patenten.

En daarbij ging het onder meer om een nogal essentieel ingrediënt voor een smartphone: de manier waarop de iPhone verbinding maakt met een gsm, umts of wifi-netwerk.

Nokia is de voorlopige kampioen met zes rechtszaken tegen concurrenten, maar ook de rest zit niet stil. De oogst van de afgelopen maanden: Motorola klaagt Apple aan, Apple klaagt terug. Research In Motion, de maker van de BlackBerry, klaagt Motorola aan, Motorola doet hetzelfde. HTC klaagt Apple aan en omgekeerd. Microsoft klaagt Motorola aan. Oracle sleept Google voor de rechter, Palm klaagt... enfin, het is druk in de rechtszaal.

En dat gaat verre van vriendelijk: een Nokia-baas beschuldigde Apple ervan een free ride te willen. Steve Jobs van Apple noemde HTC een stel dieven en Microsofts Steve Ballmer dreigde dat hij royalties wil van alle fabrikanten die Android gebruiken.

‘De koude oorlog in de mobiele industrie is veranderd in een echte oorlog’, zegt ICT-advocaat en octrooigerechtigde Arnoud Engelfriet. ‘Patenten worden meer dan vroeger gezien als een license to sue en een manier om wat bij te verdienen.’

En dus wordt geknokt om het simpele feit met hoeveel vingers je een touch-screen mag gebruiken, de manier waarop een kalender functioneert, hoe een toestel weergeeft hoe lang de batterij nog meegaat en ook bijvoorbeeld over de wijze waarop je met één vingerbeweging je telefoon kan unlocken.

Marktleider Nokia bezit 42.000 wereldwijde patenten en daar komen er jaarlijks 1.000 bij. ‘Het in standhouden van zo’n portefeuille loopt jaarlijks al snel in de miljoenen’, zegt Engelfriet. ‘Als het geld bij zo’n onderneming over de rand klotst, wordt daar vaak niet veel mee gedaan. Maar als zo’n bedrijf financieel wat krapper zit, kan het lucratief zijn om die portfolio eens af te stoffen en een rechtszaak te beginnen.’

Het komt volgens hem neer op een simpele rekensom: ‘Je kijkt naar wat de concurrentie in handen heeft en streept dat weg tegen wat je zelf hebt. Dan kun je uitrekenen dat de patenten die jij schendt, je in de rechtzaal 10 miljoen gaan kosten, maar dat de patenten van jou die geschonden worden je 40 miljoen gaan opleveren.’

Voor het oorspronkelijk artikel met toelichtende illustraties zie:
www.depers.nl/economie/521591/Oorlog-om-mobiele-patenten.html .



Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie