'Mensen vervangen gsm-antennes'. Kan het nog dwazer? (Links toegevoegd).

maandag, 01 november 2010 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Webwereld 30 Okt. 2010

'Mensen vervangen gsm-antennes'

Auteur: Uhro van der Pluijm

Mensen kunnen de backbone van een nieuwe generatie draadloze netwerken vormen. Dat stellen Britse wetenschappers. Dat zou het aantal gsm-antennes in drukke gebieden aanzienlijk kunnen verminderen.

Wetenschappers van de Queen’s University Belfast werken aan een nieuw project dat gebaseerd is op netwerkcommunicatie via menselijke lichamen. Met behulp van draagbare sensoren kunnen de menselijke knooppunten in zo’n netwerk verbinding maken met mobiele telefoons om een hoge bandbreedte voor mobiel internet te creëren. Zo ontstaat een enorm body-to-body netwerk (BBN). Uitiendelijk moet dit de druk op de huidige mobiele netwerken enorm kunnen verlagen.
Grootste uitdaging in draadloze communciatie

''In de afgelopen jaren is er een aanzienlijke hoeveelheid onderzoek gedaan naar antennes en systemen die zijn ontworpen om communicatie over het oppervlak van het menselijk lichaam te verzenden'', aldus onderzoeker Simon Cotton.

''Maar er is nog weinig gedaan om de volgende grote uitdaging op te lossen: Hoe die informatie efficiënt kan worden overgedragen aan een locatie die buiten het lichaam ligt. Dat is momenteel een van de grootste uitdagingen in draadloze communicatie'', voegde hij daar aan toe.
Streamen via anderen

''Als het idee werkelijkheid wordt, kunnen die menselijke netwerken leiden tot een vermindering van het aantal basisstations dat nodig is om gebruikers van mobiele telefoons van dekking te voorzien, met name in gebieden met een hoge bevolkingsdichtheid'', aldus Cotton.

De draagbare sensoren kunnen met elkaar communiceren zodat er mobiele communicatie mogelijk is wanneer zij binnen het bereik van andere apparaten op het netwerk zijn. De onderzoekers geven een voorbeeld: Als twee mensen bij een optreden zijn en één van de twee staat aan de bar, dan kan de ander het optreden naar zijn telefoon streamen. De video wordt dan via andere concertbezoekers van de één naar de ander verstuurd. Het body-to-body netwerk gedraagt zich zo in feite als een mesh netwerk.
Commerciële voordelen

De onderzoekers stellen dat deze intermensenlijke netwerken enorme commerciële voordelen voor telefonieaanbieders op kan leveren. Hoewel de markt voor dit soort systemen nog in de kinderschoenen staat, verwachten zij dat er tot 2014 jaarlijks meer dan 400 miljoen van dit soort apparaten bij komen.

Op dit moment zijn de wetenschappers nog aan het onderzoeken wat het exacte bereik van het signaal van de antenne en sensor is.

Voor het originele artikel zie:
webwereld.nl/nieuws/67645/-mensen-vervangen-gsm-antennes-.html .

Aan dit onderwerp gerelateerde berichten:
www.springerlink.com/content/p7817wl561q1v570/ .

en een nog huiveringwekkender toekomstbeeld:
dspace.wul.waseda.ac.jp/dspace/bitstream/2065/10732/1/P4-06-003.pdf .

Zie ook het bijgevoegde PDF bestand (Paper -7 pp.- van João Henrique Donker, Universiteit Twente).

Bekijk het PDF bestand


Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie