Rhenen: Duidelijkheid rond plaatsing UMTS - masten? (Update met toegevoegde link)

vrijdag, 15 oktober 2010 - Categorie: Berichten Nederland

Oorspronkelijk geplaatst op 14 okt. 2010.
Update met link naar Veenendaalse Krant 15 okt. 2010

Bron: Gemeente Rhenen 14 okt. 2010

Duidelijkheid rond plaatsing UMTS - masten

De aanvraag voor een omgevingsvergunning voor een UMTS - mast in Rhenen kan worden behandeld nu er beleidsregels voor dit soort bouwwerken zijn vastgesteld. Een bouwaanvraag voor een UMTS - mast in Elst is eerder dit jaar wel al in behandeling genomen nadat de gemeenteraad vorig jaar besloot dat deze belangrijk is voor de dekking in Elst.

Er is lang veel onduidelijk geweest rondom de aanvragen van UMTS - masten. Nu de gezondheidsraad heeft uitgesproken dat de hoeveelheid straling van dit soort masten acceptabel is, kunnen gezondheidsaspecten geen weigeringsgrond zijn voor een omgevingsvergunning. De gemeente vindt wel dat er meerdere voorwaarden aan het plaatsen van UMTS - masten verbonden moeten zijn. Zo wil de gemeente dat in één mast het liefst meerdere antennes geplaatst worden, dat de voorzieningen zoveel mogelijk op bestaande bouwwerken worden geplaatst en dat masten zoveel mogelijk uit het zicht en in de omgeving ingepast worden.

Voor de oprichting van antennes gelden verder de volgende regels:
• Antennes hoger dan 5 meter zijn omgevingsvergunningplichtig
• Antennes lager dan 5 meter (inclusief mast en techniekkast) zijn omgevingsvergunningvrij

De gemeente vraagt indieners van een omgevingsvergunning voor een UMTS - mast om actief met de omwonenden te communiceren. De gemeente denkt graag met netwerkoperators mee om de inwoners zo goed mogelijk te informeren.

Voor het originele bericht zie:
www.rhenen.nl/Smartsite.shtml?id=67663 .

Opm Stopumts:
De gezondheidsraad heeft nooit zo expliciet verklaard dat de de hoeveelheid straling van dit soort masten acceptabel is. Wel zijn providers in 2002 met toenmalig minister Borst overeengekomen dat gezondheidsredenen geen reden zouden mogen zijn om een bouwvergunning te weigeren.
Waarom zouden de providers dat afgesproken hebben?

Een dag later, op 15 okt. 2010 neemt een luie journalist van de Veenendaalse Krant de tendentieuze informatie van de gemeente klakkeloos over. Leest u echter vooral de ingezonden brief die daarop volgt:
www.veenendaalsekrant.nl/page/Lokaal/Regionaal-Detail/Duidelijkheid-rond-plaatsing-UMTS-masten.607354.news .
Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie