Hoogeveen: Blijvende onrust rond zendmast Steenbergerpark.

zaterdag, 09 oktober 2010 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Hoogeveen.nu 8 okt. 2010

Onrust over umts-mast blijft

HOOGEVEEN - De umts-zendmast van telecombedrijf Vodafone blijft de gemoederen bezighouden. Het bedrijf wil de 40 meter hoge mast graag plaatsen in het Steenbergerpark (naast de kinderboerderij) maar de buurtbewoners zijn fel tegen. Zij vrezen met name de gezondheidsrisico’s. Afgelopen woensdag troffen beide partijen elkaar voor de commissie voor bezwaar- en beroepschriften.

De gemeente Hoogeveen speelt een belangrijke rol in de hele discussie, want zij verleende de vergunning. En dat is volstrekt onbegrijpelijk voor de bezwaarmakers. Zij vinden dat umts-masten vanwege de elektromagnetische straling niet in woonwijken hoort, maar op minimaal 400 meter daarvan. ,,Onze bezwaren worden helemaal niet gehoord, maar ze worden weggewuifd. De gemeente is verantwoordelijk voor de gezondheid van haar burgers; handel daar dan ook naar.

Een goed netwerk voor Vodafone krijgt hier de voorkeur boven de gezondheid van mensen. Ik heb daar heel veel moeite mee’’, aldus woordvoerder Bert Menninga.

De actievoerders haalden de afgelopen tijd 300 handtekeningen op in de wijk Kattouw, die hen steunen in hun bezwaarschrift. Het dossier werd onlangs aangeboden aan het college van burgemeester en wethouders. Volgens de bezwaarmakers zijn er voldoende alternatieven. Vanwege de onrust over de mogelijke gezondheidsrisico’s willen zij dat de zendmast een stuk verderop wordt geplaatst, bijvoorbeeld op één van de hoogspanningsmasten. Vodafone wil echter helemaal geen andere locatie. De uitgekozen plek is voor het bedrijf ideaal voor een optimale dekking.

De gemeente Hoogeveen toonde zich woensdagmiddag gevoelloos voor alle argumenten. Stoïcijns verdedigde Bas Halman (teamleider vergunningen) het beleid. ,,Er is een gemeentelijk antennebeleid en hierin zijn duidelijke afspraken gemaakt over één hoge mast per wijk. Bovendien blijkt ook uit een uitspraak van de Raad van State dat gezondheidsaspecten geen reden zijn om een vergunning te weigeren. Er is dus helemaal geen grond om de vergunning niet te verlenen. ‘’

Volgens de tegenstanders zijn er inmiddels al veertig gemeenten in Nederland die de masten niet meer in woonwijken plaatsen. ,,Waarom wordt er niet geluisterd naar onze bezwaren?’’, zo vroegen zij zich hardop af. ,,De gezondheidsrisico’s zijn kennelijk geen geldig argument. Dat is toch bizar.’’
De commissie voor bezwaar- en beroepschriften heeft gemiddeld genomen drie weken tijd nodig, voordat zij tot een uitspraak komt. Deze uitspraak gaat als advies naar het college van burgemeester en wethouders.

Voor het originele artikel zie:
www.hoogeveen.nu/?n_id=164337&s_id=876 .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie