Harderwijk: Uw geld of uw gezondheid?

donderdag, 23 september 2010 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: De Stentor 23 sept. 2010

Run op umts-locaties Harderwijk

Auteur: Nils ten Brinke nilstenbrinke@destentor.nl.

HARDERWIJK - Aanbieder van mobiele telefonie en mobiel internet T-Mobile plaatst Verenigingen van Eigenaren in Harderwijk voor een lastig dilemma.

Plaatsing van een vijf meter hoge umts-mast op appartementencomplexen dichtbij de snelweg en het spoor levert een Vereninging van Eigenaren doorgaans 10.000 tot 70.000 euro op voor een tienjarig contract. Aangezien de bijdrage aan de VVE per lid circa negentig euro is, bespaart zo'n mast behoorlijk op de maandlasten. ''Het is inderdaad een hoop geld. Maar hoe zit het met de gezondheidsrisico's?'', schetst Harderwijker Erik van den Berg.

Hij woont in het nieuwe uit vier bouwlagen bestaande appartementencomplex aan de Boerhaavelaan langs de Deventerweg. Onlangs hebben de bewoners van het appartementencomplex het voorstel besproken na informatie van het Nationale Antennebureau. Volgens die instantie is een nadelig effect op de gezondheid nooit aangetoond. Niet door de WHO en ook niet door de Nationale Gezondheidsraad. ''Dat is ons wel uitgelegd. Maar andersom is ook niet aangetoond dat het geen schadelijk effect heeft'', aldus Van den Berg.

Met een zeer nipte meerderheid stemden de leden van de vereniging het voorstel van T-Mobile weg. Dat betekent niet dat de Gelreweg-bewoners gevrijwaard blijven van UMTS-masten. T-Mobile doet nu een soortgelijk voorstel aan de VVE Gelreweg boven Kringapotheek Tweelingstad. Dat is een van de andere op een steenworp afstand gelegen appartementencomplexen uit een totaal van drie. ''Welke kant het uitgaat weten we nog niet. Het is aan het bestuur en aan de leden. Het komt volgende vergadering aan de orde'', zegt administrator Van Zwieten van de VVE Gelreweg.

Feit is dat T-Mobile hard nieuwe locaties nodig heeft. De telefonie en internet-gigant verwacht de komende vijf jaar een enorme groei van mobiel dataverkeer. Over vijf jaar wordt driehonderd keer zoveel data verstuurd als nu, vooral door steeds meer geavanceerde gsm-toestellen en andere apparaten die veel dataverkeer kunnen verwerken.

In Harderwijk staan nu vijftien umts-masten, waarvan drie langs de A28, en 22 gsm-masten, blijkt uit de website www.gsmmasten.nl . Voor het plaatsen van masten lager dan vijf meter is geen bouwvergunning nodig.

Voor het originele artikel zie:
www.destentor.nl/regio/veluwewest/7329951/Run-op-umtslocaties-Harderwijk.ece .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie