Persbericht BeperkdeStraling: Draadloos internet beschadigt zaadcellen. (Opm. toegevoegd).

dinsdag, 27 juli 2010 - Categorie: Berichten Nederland

Van onze Belgische collega's van Beperk de Straling ontvingen wij onderstaand persbericht.
Zie ook onze berichtgeving over dit onderwerp op: Berichten%20Internationaal/4957


---------------------------------------------------------------

Persbericht Beperk De Straling

Draadloos internet beschadigt zaadcellen

Brussel, 25 juli 2010

Een nieuwe studie toont aan dat draadloos internetten op een laptop de spermacellen en dus de vruchtbaarheid beschadigt, zo bericht de Spaanse krant “La Voz” (1).

De studie stelde een groep gezonde mannen bloot aan de straling die een laptop uitzendt wanneer men draadloos surft. De onderzoekers vonden dat de spermacellen een sterk verminderde beweeglijkheid hadden en bovendien bleek het DNA van de zaadcellen beschadigd.

Hoofdonderzoeker Conrado Avendaño, een biochemicus gespecialiseerd in de mannelijke vruchtbaarheid, licht toe: “Na 4 uur blootstelling bleek een groot percentage zaadcellen van de blootgestelde mannen aangetast. We zagen onder andere een significante toename van DNA-breuken.” (2)

De vastgestelde effecten kunnen leiden tot verminderde vruchtbaarheid en miskramen. Van DNA-schade aan de zaadcellen is ook geweten dat het een impact heeft op de gezondheid van het nageslacht: ze kan de oorzaak zijn van kinderkanker en neurologische ziekten zoals autisme en schizofrenie (3).

Jan Allein, woordvoerder van de werkgroep Beperk de Straling, stelt: “De bevindingen sluiten aan bij tientallen eerdere studies die vinden dat gsm-straling de kwaliteit van het sperma aantast (4). Maar nu blijkt dus dat ook WiFi-straling, die veel zwakker is dan gsm-straling, de vruchtbaarheid kan beschadigen.”
(WiFi straling is volgens geraadpleegde bouwbiologen niet zwakker dan gsm-straling - red. stopumts)

Eerdere onderzoeken brachten ook reeds een mogelijk mechanisme aan het licht: de schade blijkt namelijk te ontstaan door oxidatieve stress; een overdaad aan vrije radicalen die de cellen beschadigen. Oxidatieve stress kan onder andere ontstaan door roken, overmatig alcoholgebruik en infecties, maar wetenschappers wijzen nu ook op elektromagnetische straling als mogelijke oorzaak (5).

Jan Allein: “Deze studie toont aan dat we voorzichtiger om moeten gaan met draadloze technologieën. Wij raden iedereen aan om zoveel mogelijk te kiezen voor een vaste internetverbinding, die bovendien vaak sneller en betrouwbaarder is.”

Het onderzoek werd uitgevoerd in ‘Nascentis’, een Argentijns centrum voor reproductieve geneeskunde en de resultaten zullen later dit jaar gepresenteerd worden op het 66ste congres van de Amerikaanse Vakvereniging voor Reproductieve Geneeskunde.

(Bron: Digital Journal, 25 juli 2010, ‘Report: Laptop – Wi-Fi radiation may affect male fertility’, www.digitaljournal.com/article/295085 .)


Meer informatie te verkrijgen bij:

Jan Allein, woordvoerder Beperk de Straling
E-mail: Beperk.de.straling@gmail.com
www.beperkdestraling.org

Voetnoten:
(1) www.lavoz.com.ar/ciudadanos/laptops-sobre-las-piernas-afectan-la-fertilidad-masculina .
(2) www.digitaljournal.com/article/295085 .
(3) www.stopumts.nl/doc.php/Berichten%20Internationaal/2949/ .
(4) Voor een overzicht van studies zie www.electricwords.emfacts.com/index-Spm.html .
(5) Voorbeelden van studies die dit aantonen:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18536493 .
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19135463 .
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19492235 .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie