Tollebeek: ‘We komen in een magnetron te wonen'

vrijdag, 23 juli 2010 - Categorie: Berichten Nederland

Opm. Stopumts: Heel Nederland is al een grote magnetron geworden alhoewel de meeste mensen dat -nog- niet merken. Wel degenen die gevoelig zijn voor EM-velden. Als zij verblijven in een gebied zonder ontvangst van mobiele telefonie zijn plotseling alle gezondheidsproblemen verdwenen. Attributie? Nocebo?

Bron: De Noordoostpolder 23 juli 2010

Tollebeek: ‘We komen in een magnetron te wonen'

TOLLEBEEK/ZWOLLE – ‘We komen in een magnetron te wonen', zeiden bewoners uit Tollebeek, die vrezen voor hun gezondheid, dinsdag bij de bestuursrechter in Zwolle. De inwoners van het dorp die rond de telecommunicatiemast komen te wonen, strijden al geruime tijd tegen de bouwvergunning die de gemeente heeft afgegeven. In februari oordeelde de rechter in een voorlopige voorziening dat KPN mag doorgaan met de bouw. De rechter kwam tot dat oordeel omdat de gebruikte apparatuur aan alle voorschriften zou voldoen. Bewoners zouden niet bang hoeven te zijn voor hun gezondheid. Inmiddels ligt de fundering van de bijna 30 meter hoge mast er al, zelfs op nog geen dertig centimeter van het perceel van een woonhuis. De bewoners houden zich echter vast aan het standpunt dat de mast ergens anders moet worden geplaatst.

Dinsdag vroegen de Tollebekers de bestuursrechter in Zwolle hierover een beslissing te nemen. De straling zou, volgens hen, levensgevaarlijk zijn. Daarnaast zou de mast het uitzicht belemmeren en zouden de huizen van omwonenden minder waard worden. ‘Wij hadden een koper voor ons huis, maar die is afgehaakt vanwege de mast', vertelde een van de Tollebeekse bewoonsters. De stralingen, daar maken de bewoners zich echter het meeste zorgen over. Volgens hen is het algemene gezondheidsbelang dan ook vele mater groter dan het commerciële belang van de telecomindustrie. De raadsman haalde diverse onderzoeken aan waaruit zou blijken dat de stralingen wel schadelijk zijn. Veelvuldig mobiel bellen, gedurende tien jaar of langer, zou een significant risico op hersentumoren opleveren. Ook zou het gehoorzenuwtumoren opleveren.

‘De beleidsbepalers bij de overheid, Big Telecom en de Gezondheidsraad weten exact dat er grote gevaren zijn verbonden aan overvloedig draadloos gemak, maar zij hebben meer oog voor de gezondheid van de economie, dan voor de gezondheid van de burgerij', aldus de raadsman. Volgens de gemeente is hier echter geen sprake van. Ze zegt op basis van onafhankelijke rapporten, tot de conclusie zijn gekomen dat de mast geen gezondheidsgevaar oplevert en dat de locatie op het bedrijventerrein nog steeds het meest geschikt is. De mast zou op andere locaties niet binnen het bestemmingsterrein passen. ‘We moeten voorkomen dat de gemeente een wirwar wordt van telecommunicatiemasten.' Uitspraak: binnen zes weken.

Voor het originele artikel zie:
www.denoordoostpolder.nl/profile/redactienop/article199351.ece/tollebeek_%E2%80%98we_komen_in_een_magnetron_te_wonen#comments .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie