Woningcorporate Woonconcept weert UMTS antennes tot er duidelijkheid is

woensdag, 27 juli 2005 - Categorie: Berichten Nederland

UMTS antennes en het beleid van Woonconcept
www.woonconcept.nl/Woonconcept/Hidden/Nieuws/Nieuws+21+juni+a.htm

Over UMTS en elektromagnetische gevolgen is op dit moment een hoop te doen. Er zijn allerlei onderzoeksrapporten waaruit zou blijken dat UMTS schadelijk is. Er zijn ook een heleboel rapporten waaruit blijkt dat dat niet het geval is. Op dit moment wordt in opdracht van de overheid nog een studie uitgevoerd naar de effecten van UMTS straling. In dit artikel lichten wij het beleid inzake UTMS-antennes van Woonconcept toe.

Woonconcept is eigenaar van een aantal flatgebouwen waar in het verleden GSM antennes op zijn geplaatst. Daarvoor zijn contracten afgesloten met zogenaamde telecomproviders zoals KPN en Vodafone. Op dit moment zijn die providers overal in het land bezig om de GSM-antennes te vervangen door zogenaamde UMTS-antennes. UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) is de verbeterde variant van het huidige GSM/GPRS netwerk. UMTS maakt het mogelijk om grote hoeveelheden informatie via elektromagnetische golven draadloos te transporteren. Elektromagnetische golven zijn tegenwoordig overal. Denk maar aan de magnetron in uw keuken, de afstandsbediening van uw televisie enz.

Een gezonde woonomgeving

Woonconcept wil een fijne en gezonde woonomgeving voor haar huurders. Omdat er onvoldoende duidelijkheid is over de gevolgen van UMTS, hebben we daarom besloten de contracten met de providers, die op dit moment nog lopen, na hun looptijd niet meer te verlengen. Daarnaast is er nog een reden dat Woonconcept de bestaande contracten beindigt. Sinds 2002 hebben huurders een wettelijk instemmingsrecht bij de plaatsing van nieuwe masten. Dat betekent dat een provider aan de bewoners moet vragen of ze instemmen met plaatsing. Als meer dan 50% instemt, mag de provider plaatsen en anders niet. Op deze manier kunnen we zorgen voor een gezonde woonomgeving en heeft u daarop in de toekomst zelf veel invloed.



Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie