Tele2 lanceert LTE-pilot in Amsterdam en Diemen

donderdag, 15 juli 2010 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Telecompaper 15 juli 2010

Tele2 lanceert LTE-pilot in Amsterdam en Diemen

Tele2 gaat met 4G van start in Nederland. In Diemen en Amsterdam heeft de MVNO een mobiel netwerk gebouwd op basis van 4G-technologie LTE (long term evolution). Met het mobiele netwerk zijn snelheden mogelijk tot 100 Mbps download en 50 Mbps upload. Tele2 heeft in april van dit jaar een licentie verkregen voor 40 Mhz aan spectrum in de 2.6 GHz frequentieband. Met de pilot in Amsterdam en Diemen wil Tele2 laten zien dat het klaar is voor LTE en daarmee voor de volgende generatie mobiele netwerken.

Tele2 claimt dat op termijn met LTE tot 16 maal hogere snelheden mogelijk zijn dan met de huidige 3G-netwerken. Verder heeft een datapakket zes keer minder tijd nodig om binnen een netwerk van A naar B te komen (10% latency), belangrijk zaken zoals video bellen en online gaming. Gemiddeld is de maximum downloadsnelheid op de netwerken van KPN, Vodafone en T-Mobile in Nederland momenteel 14,4 Mbps. Vodafone is recent begonnen met een upgrade van zijn 3G mobiele netwerk tot 28,8 Mbps download. De upgrade is inmiddels rondom Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag doorgevoerd.

''Het is niet meer van deze tijd dat de gevestigde orde voorop loopt als het gaat om technische ontwikkelingen. Tele2 demonstreert nu als eerste 4G in Nederland en laat daarmee de mogelijkheden zien voor werken en leven in de nieuwe realiteit'', aldus Henrik Ringmar, CEO Tele2 Nederland. Hoewel Tele2 nu als eerste operator in Nederland begint met LTE, geeft het bedrijf aan dat er eerst duidelijkheid moet komen over de verdeling van de lage frequenties (onder meer 800, 900 en 1.800 Mhz) voordat het een mobiele strategie voor de komende jaren kan presenteren.

De lage frequenties zijn volgens zowel Tele2 als de overige operators nodig voor een kosten efficiënt landelijk dekkend mobiel netwerk. Tele2 bouwt op dit moment een 4G mobiel netwerk in Zweden. Het bedrijf doet daarnaast ervaring op met LTE in Nederland zodat het klaar is om de volgende stap te zetten in zijn mobiele toekomst zodra er duidelijkheid is over de verdeling van de lage frequenties.

Voor het originele bericht zie:
www.telecompaper.com/nl/article.aspx?cid=745674 .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie