De Telegraaf: ''San Francisco blaast nieuw leven in gsm-stralingsspook''.
zaterdag, 10 juli 2010 - Categorie: Berichten Nederland
Bron: De Telegraaf 9 juli 2010
San Francisco blaast nieuw leven in gsm-stralingsspook
AMSTERDAM - San Francisco gaat als eerste Amerikaanse stad verkopers van mobiele telefoons verplicht stellen te melden hoeveel straling het mobieltje afgeeft. Hiermee wordt de discussie over de relatie tussen kanker en draadloos bellen - die wetenschappelijk overigens nog nooit is aangetoond - weer nieuw leven ingeblazen.
Twee jaar geleden kwam de Katholieke Universiteit van Leuven met een verontrustend onderzoek over de invloed van elektromagnetische velden, zoals gsm-straling, op de gezondheid van ratten. De drie groepen knaagdieren die werden blootgesteld aan gsm-, antenne- en WiFistraling bleken een dubbel zo hoog sterftecijfer te hebben dan de niet blootgestelde groep. En van de zeventien aan straling blootgestelde overleden ratten bleken er zestien te zijn gestorven aan tumoren.
Het genetisch erfgoed van de mens komt voor 90% overeen met dat van de rat. Toch heeft nog geen enkel wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat er een verband is tussen kanker en mobiel bellen. De laatste studie naar de risico's van mobiel bellen voor de miljarden gebruikers in de wereld dateert van mei dit jaar en werd uitgevoerd door de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO). Bewijs van een relatie tussen het veelvuldig gebruik van een mobieltje en het ontstaan van hersentumoren werd niet geleverd.
Een gegeven waar de zogeheten GSM Association, een wereldwijde branchevereniging voor de mobiele communicatie-industrie, keer op keer naar verwijst als het onderwerp ter sprake komt. De norm die is ontwikkeld om de straling te meten, is de zogenoemde SAR-waarde. SAR staat voor specific absorption rate.
In de richtlijn van de EU staat dat deze norm de 2Watt per kilo lichaamsgewicht niet mag overtreffen, in de VS ligt de grens op 1,6 W/kilo. In België zet aanbieder Proximus de SAR-waarden al sinds 2008 op de verpakking en ook op de website is die waarde per mobieltje te zien.
De wetgever in San Fransisco heeft nu bepaald dat alle verkopers van mobieltjes in die stad hetzelfde moeten doen. Eerder deze maand werd vergelijkbare wetgeving in de staat Californië gestopt.
Jammer, zo vindt Wim Van Veelen, beleidsmedewerker gezondheid en veiligheid bij vakcentrale FNV. Hij pleitte twee jaar geleden al voor de publicaties van de SAR-waarden en vindt de beslissing in San Fransisco dan ook een goede zaak. ''Als we de onderzoeken, waaruit blijkt dat er niets aan de hand is, moeten geloven, dan heeft de industrie toch niets te vrezen als de SAR-waarden worden gemeld? Dat dat niet gebeurt, geeft aan hoe bang en paniekerig deze sector is. Men wil er niets mee te maken hebben.''
Voor het origineel zie:
www.telegraaf.nl/digitaal/mobiel/7140227/__San_Francisco_blaast_nieuw_leven_in_gsm-stralingsspook__.html?sn=digitaal .
Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie