Barneveld: UMTS-mast in de toren van de Bethelkerk blijft discussiepunt

vrijdag, 28 mei 2010 - Categorie: Berichten Nederland

Veenendaalse Courant 27 mei 2010

Auteur: Hans-Lukas Zuurman

UMTS-mast in Barneveld blijft discussiepunt

BARNEVELD - T-Mobile en het actiecomité dat strijdt tegen de plaatsing van een UMTS-mast in de toren van de Bethelkerk in Barneveld, blijven lijnrecht tegenover elkaar staan. Dat blijkt uit de laatste correspondentie tussen de partijen.


Terwijl T-Mobile de laatste voorbereidingen treft om de mast binnen enkele weken in gebruik te stellen, schreef voorzitter Ben Bläss van het actiecomite de telecomprovider een brief namens vierhonderd bewoners. De buurt vreest gezondheidsrisico's als gevolg van de straling.

In een antwoord daarop wijst T-Mobile de zorgen van de hand, dit tot grote ergernis van Bläss. ,,T-Mobile behandelt ons als snotneuzen. Ze neemt ons protest niet serieus. We zijn onthutst'', stelt hij in een reactie vandaag vast.

T-Mobile zegt in het schrijven bekend te zijn met de discussie over gezondheidsrisico's, maar beroept zich op ,,talloze wetenschappelijke onderzoeken'' die de zorgen zouden ontzenuwen. De Nederlandse Gezondheidsraad en de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) staan daar volgens T-Mobile achter. ,,Zij hebben verklaard dat zij geen schadelijke effecten op de gezondheid hebben geconstateerd of verwachten op de korte of lange termijn.''
Jaarlijks wordt volgens T-Mobile door de Nederlandse Gezondheidsraad verslag gedaan aan de regering over nieuw verschenen onderzoeken.

In zijn brief aan de telecomprovider had Bläss betoogd dat beide organisaties er verschillende standpunten op nahouden en dat dat extra onrust wekt. ,,Juist door die tegenstelling zien de omwonenden de plaatsing met angst en beven tegemoet.''
Ook reageert T-Mobile op de vraag waarom er niet naar alternatieve locaties is gezocht. Als concrete, mogelijke plaatsen, droeg het comité een adres achter kasteel De Schaffelaar en de reclamemast langs de A30 bij bedrijventerrein De Briellaerd aan.

,,De netwerk-planningsafdeling heeft gekeken naar de door u aangeboden alternatieven en deze bieden helaas geen uitkomst voor de behoefte aan toegang tot mobiel internet en de dekking in het desbetreffende deel van Barneveld'', aldus het telecombedrijf. T-Mobile mag van de kerkenraad van de Bethelkerk de toren tot 2020 als zendlocatie gebruiken.

Bläss: ,,Het was te verwachten dat ze niet op onze alternatieven zouden ingaan. Eigenlijk trekken ze niets van de onrust aan. Ik heb trouwens gezien dat de antenne aan de buitenkant van de toren wordt gemaakt, terwijl er altijd is geroepen dat de mast aan de binnenkant geplaatst zou worden. Het is een ontsiering van de toren en volgens mij is er dan een aparte vergunning nodig.'' Navraag bij de gemeente leert dat dat niet het geval is.

Volgens Bläss kunnen mensen - alle onderzoeken ten spijt - toch ,,heel gevoelig'' blijken voor de UMTS-straling. ,,Hun leven wordt straks vergald. Ik ben ervoor naar het Zürich geweest, daar worden vanwege dit soort problemen geen UMTS-masten meer geplaatst.''

Voor het originele artikel zie:
www.veenendaalsekrant.nl/page/Plaatsnamen/Barneveld/UMTS-mast-in-Barneveld-blijft.545832.news .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie