Koreanen ontdekken dat mobiele telefoon DNA beschadigt

donderdag, 14 juli 2005 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: tech.enorth.com.cn/system/2005/04/01/000996075.shtml

De regering van Korea heeft op 31 maart 2005 een onderzoek aangekondigd naar de beschadiging van DNA in het menselijk lichaam door mobiele telefoons. In de laatste twee jaar hebben Koreaanse onderzoekers ontdekt dat de straling DNA structuren in muizen verandert.

Profesoor Xy Xi Shan van de universiteit van Seoul leidt het onderzoek. Voor het eerste jaar is 127.000 Amerikaanse dollars beschikbaar gesteld. ''We hebben al bewezen dat de straling van de mobiele telefoon het DNA van een levend dier makkelijk kan vernietigen'', aldus Xu Xi Shan. ''De tweede stap is nu, onderzoeken of beschadiging van DNA in het menselijk lichaam dezelfde resultaten heeft.'' De resultaten worden eind 2006 verwacht. Zij zullen ook aan de WHO worden gerapporteerd.

Hoewel het onderzoek nog niet is begonnen, waarschuwt professor Xu dat het het beste is om de mobiele telefoon niet te gebruiken. Ongeveer 2 tot 3% van het menselijk erfelijk materiaal kan makkelijk beschadigd worden.

Korea heeft een enorme dichtheid aan mobiele telefoons. De bevolking van 48 miljoen mensen bezit 37 miljoen mobiele telefoons. Ook is Tristar in Korea gevestigd, de wereldwijd derde fabrikant van mobiele telefoons. Volgens een woordvoerder van Tristar wordt uiterste zorg aan de veiligheid van de mobiele telefoon besteed en is zeker niet ontdekt dat de elektromagnetische straling de gezondheid van de mens benvloedt.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie