Vijf deelnemers aan frequentieveiling (update, link toegevoegd)

zondag, 18 april 2010 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: NRC 17 april 2010

Vijf deelnemers aan frequentieveiling

Er zijn maar vijf deelnemers die volgende week meedoen aan de veiling van nieuwe mobiele frequenties. Dat meldt het ministerie van Economische zaken, dat van plan was om naast de drie bestaande telecomproviders nog drie nieuwe partijen mee te laten dingen op de 2,6 GHz frequenties.

Die scheppen ruimte voor snelle 4G-dataverbindingen via LTE en WiMax, maar kunnen ook gebruikt worden voor 3G umts-netwerken.

De veiling, al gepland voor 2007, werd vorig jaar opnieuw uitgesteld om een zesde kavel toe te voegen. Dit gebeurde op uitdrukkelijk verzoek van de Tweede Kamer. Er hadden zich begin dit jaar negen partijen gemeld maar daarvan zijn er vier afgevallen.

De vijf overgebleven bieders blijven geheim tot na de veiling, die 20 april van start gaat. De vermoedelijke deelnemers zijn KPN, Vodafone, T-Mobile, kabelaars UPC en Ziggo, die voor de veiling een gezamenlijke joint venture ‘Ziggo 4’ oprichtten. Ook Tele2 heeft serieuze belangstelling.

Er bestaat twijfel over de deelname van Worldmax, dat nu WiMax in Amsterdam levert. Wellicht doet Worldmax mee via een strategische samenwerking. Er kunnen ook partijen bieden die toegang tot hun netwerk later willen gaan doorverkopen.

De strijd om mobiel breedband
Lees in NRC Handelsblad van zaterdag 17 april een achtergrondverhaal over de veiling van de nieuwe mobiele frequenties. Zie ook de digitale editie (voor webabonnees).

De bestaande netwerken mogen maar een beperkte hoeveelheid spectrum kopen, juist om nieuwkomers een betere kans te bieden. Vodafone en KPN verzetten zich bij de rechter vergeefs tegen die voorwaarden.

Nu er maar vijf bieders zijn, bestaat het risico dat niet alle beschikbare frequentieblokken geveild worden. De opbrengst zal mede daardoor veel lager zijn dan de umts-veiling in 2000, die destijds 2,7 miljard euro op bracht. De veiling duurt vermoedelijk twee weken.

Voor het originele bericht zie:
www.nrc.nl/economie/article2526661.ece/Vijf_deelnemers_aan_frequentieveiling .

Als u interesse heeft voor dit onderwerp, zie dan ook het artikel ''Vijf dompers op de 2,6 GHz-veiling'' op Webwereld:
webwereld.nl/de-vijf/65753/vijf-dompers-op-de-2-6-ghz-veiling-.html .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie