Leusden: Gemeente wordt wellicht teruggefloten over zendmast.

vrijdag, 09 april 2010 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Leusder Krant 7 april 2010

Gemeente wellicht teruggefloten over zendmast

LEUSDEN - De gemeente Leusden heeft het verboden, maar telefoonmaatschappij Vodafone wil toch een zendmast neerzetten aan de Boswachter in Leusden. Het bedrijf eiste donderdag die plek op bij de rechter in Utrecht.

Al twee jaar geleden vroeg Vodafone een bouwvergunning aan voor de telefoonmast. Ambtenaren waren volgens Vodafone in eerste instantie positief. De buurt was echter fel tegen. De gemeenteraad van Leusden greep de aanvraag aan om 'antennebeleid te ontwikkelen. Volgens dat beleid moet de afstand tussen de mast en een woonhuis minimaal vijftig meter bedragen. De gemeente wees daarom het verzoek van Vodafone om een bouwvergunning af. Daarop stapte Vodafone naar de rechter. Eigenlijk vindt het bedrijf dat er al een bouwvergunning verstrekt zou moeten worden omdat de gemeente zoveel tijd heeft laten verlopen, maar daar zag de rechter al op de zitting weinig in.

Maar de rechter was het wel overduidelijk met Vodafone eens dat er weinig klopte van de formele manier waarop de gemeente haar besluit heeft genomen. 'Vodafone had nog een keer gehoord moeten worden,' stelde de rechter direct al vast. De woordvoerder van de gemeente bracht er tegenin dat er overleg is geweest met Vodafone over die vijftig meter grens. Maar de rechter stelde vast dat dit besluit waarschijnlijk zal worden vernietigd. De rechter vroeg aan de vertegenwoordiger van de gemeente of hij het besluit in wilde trekken. Maar daar had deze woordvoerder van de gemeente geen trek in.

Als de rechter het besluit vernietigt, betekent het niet dat Vodafone een mast neer mag zetten. Het betekent alleen dat de gemeente Leusden een nieuw besluit moet nemen, een besluit dat wel aan alle formele vereisten voldoet. ,,En dan zitten we waarschijnlijk weer heel snel in de rechtbank,'' stelde de woordvoerder van de gemeente vast.

Voor het originele bericht zie:
www.leusderkrant.nl/page/Nieuws-detail/.520432.news .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie