'Overheden aan zet voor breedbandnetwerken'

donderdag, 18 maart 2010 - Categorie: Berichten Nederland

Gerelateerde berichten:
Onderzoeken/357
Artikelen/1286

Bron: Computable 17 maart 2010

Auteur: Diederik Toet

'Overheden aan zet voor breedbandnetwerken'

Glasvezel

Gemeenten, provincies en woningcorporaties zijn aan zet om de aanleg en het gebruik van snelle breedbandnetwerken te bevorderen. Zonder hun inzet komen de netwerken er niet of te laat. Dat concludeert de zogeheten Taskforce Next Generation Networks, die in opdracht van het ministerie van Economische Zaken onderzocht hoe supersnel internet in Nederland kan worden gestimuleerd.

De provincies, gemeenten en corporaties kunnen belemmeringen bij de uitrol van breedbandnetwerken wegnemen, schrijft de werkgroep in zijn rapport. Ze kunnen een faciliterende en ondersteunende rol vervullen en zelfs bijdragen aan de financiering van dergelijke projecten. Bovendien kunnen ze de vraag bundelen, zoals overheden dat nu al doen. Het team stelde zelfs een stappenplan op om overheden en woningbouwvereningingen te helpen bij hun keuzes.

De wet stond dergelijke participaties dusver niet toe. Het plan om overheidsparticipatie bij breedbandprojecten per 1 april 2010 toe te staan, is op dinsdag 16 maart als onderdeel van de Crisis- en Herstelwet door de Eerste Kamer goedgekeurd.
Discussie

Er is veel discussie over dergelijke overheidsparticipaties. Bestaande kabelbedrijven zijn bang dat daardoor de glasvezelaanbieder Reggefiber en zijn aandeelhouder KPN worden bevoordeeld.

Ook andere marktpartijen hebben bezwaar tegen constructies waarbij overheden deelnemen in commerciële activiteiten. De participaties zouden de concurrentie vervalsen omdat publiek geld wordt gebruikt en de politieke besluitvorming wordt beïnvloed. Bestaande wet- en regelgeving moet dat volgens het ministerie voorkomen.'Er mag immers geen concurrentievervalsing optreden', vertelde een woordvoerder eerder.
Beperkingen

Diverse Nederlandse gemeenten willen participeren in initiatieven om een stedelijk breedbandnetwerk aan te leggen. Hilversum, Den Haag, Tilburg en Eindhoven zijn er voorbeelden van. Zij lopen echter aan tegen wettelijke beperkingen, meldde een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken eerder aan Computable.

Gemeente Amsterdam kreeg wel toestemming om in het project Citynet te participeren.

Read more: www.computable.nl/artikel/ict_topics/netwerken/3291085/1276932/overheden-aan-zet-voor-breedbandnetwerken.html#ixzz0iVkNF9DY

Voor het originele bericht zie:
www.computable.nl/artikel/ict_topics/netwerken/3291085/1276932/overheden-aan-zet-voor-breedbandnetwerken.html .

Vermeldenswaard is de opmerking van een ingezonden briefschrijver op dit artikel:

Waarom stimuleert de overheid, in samenwerking met provincies en gemeentes geen ''landelijk dekkend'' glasvezel netwerk tot aan iedereens voordeur, zoals ''het koperen telefoonnet'' tot in (bijna) ieder huis reikte?

Free glasvezel Internet voor iedereen:
Dat zou een hoop ongezonde elektromagnetische stralingsvervuiling kunnen schelen en daarmee legio gezondheidsklachten van bijna iedere bewoner die in het zendbereik woont van een WIFI(max), GSM, of UMTS zendmast.
Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie