Veiling 2,6GHz-frequenties begint op 20 april. Nog meer netwerken. Nog meer straling.

donderdag, 11 maart 2010 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Tweakers net 11 maart 2010

Veiling 2,6GHz-frequenties begint op 20 april

Auteur: Arnoud Wokke,

De Nederlandse veiling voor de 2,6GHz-frequenties begint op 20 april. Dit heeft het Ministerie van Economische Zaken bekendgemaakt. Er doen negen bedrijven mee aan de veiling. De 2,6GHz-frequenties kunnen onder meer voor lte worden gebruikt.

De bedrijven mogen zelf weten voor welke techniek ze de 2,6GHz-band gebruiken, zo bepaalde het ministerie eerder. Het ligt echter voor de hand om de frequenties in te zetten voor het optuigen van een wimax- of lte-netwerk. De veiling vindt voor het eerst plaats via internet en gaat vermoedelijk enkele weken duren, aldus Economische Zaken.

Negen bedrijven hebben zich voor de veiling aangemeld; vijf daarvan kunnen een frequentieband bemachtigen. Overigens is het ook mogelijk dat geen van de bedrijven op de frequenties biedt, in welk geval de frequenties in handen van de overheid blijven. Het ministerie maakt niet bekend welke bedrijven zich hebben aangemeld, maar vermoedelijk zitten de huidige telecomproviders KPN, Vodafone en T-Mobile daarbij. Ook is het waarschijnlijk dat de kabelaars UPC en Ziggo zich hebben aangemeld, net als Tele2. Deze bedrijven hebben eerder gezegd interesse in de frequentiebanden te hebben.

De veiling moet in juni zijn afgerond, waarna de uitrol van de netwerken kan beginnen. Eventuele winnaars moeten na twee jaar een netwerk met een bereik ter grootte van Amsterdam in de lucht hebben.

Voor het originele bericht zie:
tweakers.net/nieuws/66115/veiling-2-komma-6ghz-frequenties-begint-op-20-april.html .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie