Rotterdam bejubelt UMTS mast in zee

woensdag, 03 maart 2010 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Informatie.nl 3 maart 2010

Rotterdam bejubelt UMTS mast in zee

Een UMTS-antenne op het Europlatform 60 km in zee blijkt voor de Rotterdamse haven een panacee voor de logistieke en beveiligingsinformatievoorziening.

Met de UMTS-infrastructuur kunnen schepen op een afstand tot 90 kilometer uit de kust gebruikmaken van het mobiele breedbandnetwerk.

Dat heeft onder meer grote voordelen voor de veiligheid, legt havenmeester Jaap Lems uit. ''Waar we tot nu toe verbaal via de VHF-radio schepen moesten vragen meer afstand te houden bij slecht weer of rondom schepen met gevaarlijke lading, kunnen we dat nu visueel aangeven op de elektronische navigatiekaart van de schippers.''

Het project is een initiatief van KPN, informatiedienstverlener Koninklijke Dirkzwager, het Loodswezen en automatiseerder e-office. KPN-topman Ad Scheepbouwer onthulde de dienst gisterenavond in de Rotterdamse haven.

Doordat schepen zich veel eerder en met meer details kunnen aanmelden, kan Dirkzwager de gebruikers van zijn informatiesysteem ook eerder en beter informeren. e-office bouwde bovendien voor Dirkzwager een mobiele variant van zijn informatiesysteem die te benaderen is via een Blackberry. Algemeen directeur Pieter Bloemendaal van Dirkzwager verwacht dat de dienstverleners in de haven daardoor de efficiency van hun planning kunnen verhogen.

Deelnemers aan het project kijken nu ook naar mogelijkheden de dienstverlening naar andere havens zoals die van Amsterdam en Delfzijl uit te breiden. De kans dat ook andere mobiele aanbieders deelnemen in het project schat Jeroen Kortsmit, commercieel manager van Dirkzwager, niet groot door de verwevenheid van de businesscase van de projectdeelnemers. Hij verwacht eerder dat het marktaandeel van KPN onder de klanten van Dirkzwager - nu zo'n 60 procent - gaat toenemen als gevolg van de Blackberry-dienstverlening.

Kortsmit verwacht de eerste klanten op de Blackberry-dienstverlening begin december te kunnen aansluiten.

www.informatie.nl/Nieuws/2009/Rotterdam_bejubelt_UMTS_mast_in_zee.aspx .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie