Topvrouw Jeanine van der Vlist van Alcatel-Lucent gelooft niet in WiMAX (Updated)

maandag, 01 maart 2010 - Categorie: Berichten Nederland

Geplaatst 26 febr. 2010, updated 1 mrt 2010 i.v.m. het gerelateerde artikel Wimaxveiling in April.

Gerelateerde artikelen:
www.computable.nl/artikel/ict_topics/telecom/3271802/1276977/ez-organiseert-wimaxveiling-in-april.html .
www.telecompaper.com/nl/article.aspx?cid=721774 .

Bron: Computable 26 febr. 2010

Netwerken / Nieuws
Auteur: Door Diederik Toet

Topvrouw Alcatel-Lucent gelooft niet in WiMAX

Directeur Jeanine van der Vlist van Alcatel-Lucent Nederland gelooft niet meer in mobiele WiMAX, een technologie voor snel mobiel internet. Dat is opmerkelijk, omdat ze tot november 2009 leiding gaf aan Worldmax, de Amsterdamse aanbieder van mobiele WiMAX-diensten. Alcatel-Lucent heeft gekozen voor de concurrerende 4G-technologie Long-term evolution (lte).

Van der Vlist heeft net als de rest van haar bedrijf meer fiducie in Long-term evolution. Wereldwijd lukt het WiMAX-aanbieders niet om voldoende budget bijeen te sprokkelen voor het opzetten van het benodigde netwerk van zendmasten, vertelt ze. In tegenstelling tot lte, de technologie die voortborduurt op umts en hspa, kan WiMAX geen bestaande gsm-zenders gebruiken.

In Afrika en delen van Azië liggen volgens de topvrouw wel kansen voor WiMAX. 'Daar is vaak nog geen netwerkinfrastructuur aanwezig.' De kansen beperken zich volgens Van der Vlist voornamelijk tot het vervangen van dsl door WiMAX. Daarbij wordt het draadloze signaal niet mobiel, maar op een vaste plek ontvangen en vervolgens eventueel verder getransporteerd per landlijn. In Europa zijn de mobiele netwerken al te ver gevorderd, aldus de directeur.
Worldmax

Jeanine van der Vlist is sinds 1 november 2009 managing director van Alcatel-Lucent Nederland. Zij volgde Coert de Boer op, die de Nederlandse tak van de netwerkleverancier sinds eind december 2006 leidde. Voordien was ze algemeen directeur van de Amsterdamse WiMAX-aanbieder Worldmax en daarvoor gaf ze leiding aan Dell Nederland en aan de voorloper van dienstverlener Fujitsu Services in Nederland.

Worldmax is naar eigen zeggen de eerste commerciële aanbieder van mobiele WiMAX-diensten ter wereld. Het netwerk, dat Aerea heet en een theoretische overdrachtssnelheid tot twaalf megabits per seconde heeft, is sinds juni 2008 alleen beschikbaar in Amsterdam. Chipfabrikant Intel is een belangrijke aandeelhouder in het bedrijf.


Voor het originele artikel zie:
www.computable.nl/artikel/ict_topics/netwerken/3270162/1276932/topvrouw-alcatellucent-gelooft-niet-in-wimax.html .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie