Tollebeek: Teleurstelling bij bewoners om uitspraak UMTS mast

donderdag, 25 februari 2010 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: De Noordoostpolder 23 febr. 2010

TOLLEBEEK - Bewoners eisten een bouwstop, omdat ze vrezen voor hun gezondheid. Volgens de rechter hoeven de bewoners hier niet bang voor te zijn. De door KPN gebruikte apparatuur zou aan alle voorschriften voldoen. En dus mag de bouw aan de mast gewoon doorgaan.

Frustratie

'Spijtig', zegt voorzitter Jan Swart van de vereniging. 'Hier zijn we niet blij mee.' KPN wilde de mast in eerste instantie op de kerktoren willen plaatsten, maar de kerkenraad weigerde. Dus werd besloten de mast op een in industrieterrein te plaatsen in de buurt van een woning en een school. ‘Het is zo jammer dat de mast dichtbij een woning en een school komt te staan, terwijl er zes andere locaties mogelijk zijn. Het is zo'n omstreden onderwerp, waarom wordt de mast dan niet op een van de andere plekken geplaatst?',aldus Swart.

Volgens de gemeente is er geen andere mogelijkheid voor plaatsing vande UMTS-mast, omdat de mast op andere locaties niet binnen het bestemmingsplan past. Industrieterreinen zouden zijn aangewezen als locaties voor de plaatsing van zendmasten voor mobiele telefonie. Deze locaties zouden vanuit ruimtelijk oogpunt het meest geschikt zijn. Volgens de rechter bleek tijdens het kort geding niet dat een alternatieve locatie minder bezwaren oplevert.

De Vereniging voor Dorpsbelang wil samen met de bewoners gaan kijken, wat nu nog mogelijk is.

Tijdens de jaarlijkse vergadering sprak een bewoonster haar onrust uit: ‘De gemeente houdt vast aan een verouderd beleid. Waarom moet de mast op het bedrijventerrein worden geplaatst, terwijl er andere mogelijkheden zijn?' De Tollebeekse stelde voor het onderwerp voor te leggen in het 10 dorpenoverleg. ‘Misschien dat we met z'n allen dan wat kunnen bereiken.' De vereniging beloofde de zaak daar aan te kaarten.

MFC

Op de jaarvergadering werd verder gesproken over het multifunctionele centrum (MFC). Als het allemaal loopt zoals gepland dan staat dat er over een jaar, zei vice-voorzitter Hans van Dijke. De aanwezige Tollebekers lieten weten daar, na alle vertraging, iets pessimistischer over te denken. ‘Dan mag er geen enkele tegenslag komen.'

In 2009 zou aanvankelijk worden gestart met de bouw van MFC. Door alle (politieke) vertraging moest dit al snel worden herzien. Inmiddels is de bouwvergunning aangevraagd en ligt het definitieve ontwerp van de architect op tafel. Op 15 maart staat de vergadering van de Leader Advies Groep gepland over subsidie voor het MFC. Deze groep mag er dertien weken doen over de beoordeling van een eventuele subsidie. ‘Begin juni wordt de knoop doorgehakt. Dan kan ook het contract worden getekend met de aannemer.'

Volgens Van Dijke kan het daarna snel gaan. Er wordt rekening gehouden met een bouwtijd van acht maanden. ‘Ons MFC is klaar voordat De Deel is volgebouwd.' De Tollebekers willen in ieder geval graag aan de gang. In totaal schreven 230 vrijwilligers zich in om mee te helpen.

Voor het originele artikel met foto zie:
www.denoordoostpolder.nl/profile/redactienop/article113655.ece/teleurstelling_vonnis_umts .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie