EZ opent oude frequentie voor nieuwe techniek.

zaterdag, 23 januari 2010 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Computable.nl / Wimaxonline 22 jan 2010

EZ opent oude frequentie voor nieuwe techniek

De huidige gsm- en umts-frequenties komen beschikbaar voor nieuwe technologie zoals long-term evolution (lte) en WiMAX. Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken (EZ) heeft hiertoe het nationale frequentieplan aangepast. Het gaat om de frequentiebanden van 900, 1800 en 2100MHz. Die waren tot dusver gereserveerd voor gsm en umts.

Heemskerk wil de frequentieruimte zo neutraal mogelijk beschikbaar stellen aan de markt. Daardoor maakt het niet uit welke technologie en diensten de diverse marktpartijen gebruiken. Zij kunnen hun producten dan efficiënter inzetten, wat voordelig is voor de consument. De maatregel wordt eind januari 2010 in de Staatscourant gepubliceerd, waarna hij in werking treedt.

De staatssecretaris opperde in augustus 2009 het plan om de frequenties technologievrij te maken. Enkele dagen eerder stemde de Europese ministerraad ook in met het openstellen van de gsm-frequentieband voorumts en andere technologie dan gsm. Het EU-besluit was nodig voor de verdere uitvoering van de plannen van het ministerie van Economische Zaken. De Europese ambtenaren verwachten dat de openstelling de inpandige dekking van umts-diensten verbetert en een besparing van 1,6 miljard euro oplevert.

Voor het origineel zie:
www.wimaxonline.nl/2010/01/22/ez-opent-oude-frequentie-voor-nieuwe-techniek/ .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie