IJsselstein: ''Naarmate de huizen dichter bij de zender komen, komen er meer klachten''

maandag, 18 januari 2010 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Buurtlink.nl 18 jan 2009

Praagsingel zenderpark straling

IJsselstein wil belofte nakomen:
''Naarmate de huizen dichter bij de zender komen, komen er meer klachten''

ijsselstein - In de kamer van het nieuwe huis staat een keur aan elektronica: tv, radio, video en een computer. “storingen, nee, daar hebben we nooit last van. En we zijn ook nog gezond. Van een zaktelefoon krijg je meer straling.”

De bewoners van het zenderpark in IJsselstein over de straling van de zendmasten. Begrijpelijk, want dat horen ze vaker dan complimentjes voor de woning. “Ok, ik vind die masten ook niet zo'n fraai gezicht, maar dat wisten we toen we hier kwamen wonen.” De verkoop van de nieuwe huizen loopt goed, meldt makelaar Overduin. “de animo voor het zenderpark is groot. Ook huizen die opnieuw in de verkoop komen, zijn we zo kwijt.”

De wijk is nog één bouwput met betonplaten als wegdek en modder, veel modder. De televisiemast in Lopik torent boven het zenderpark uit. De twee radiozendmasten waar het om gaat, steken er met hun meccano-constructie nogal schriel bij af. Toch kunnen deze middengolf-zendmasten flink wat storing aan apparatuur veroorzaken. Nu is het aantal geregistreerde klachten nog minimaal: elf, waarvan slechts drie direct met het zendstation te maken hadden. Volgens een enquête van de socialistische partij zou 60 procent van alle huishoudens last hebben van storingen en 25 procent 'een relatie vermoeden' tussen gezondheidsklachten (hoofdpijn, duizeligheid, slapeloosheid) en straling.

Die resultaten verwijst woordvoerder Gido Lodders van de gemeente IJsselstein naar het rijk der fabelen; “de situatie is op dit moment beheersbaar”. Maar de 1500 huizen die in het zenderpark zijn gebouwd, staan relatief ver van de masten. Naarmate de bouw van de resterende 2 500 woningen vordert, komen ze steeds dichterbij. De zender voor radio 10 gold gebruikt maar de helft van het vermogen. Als bij eigenaar Nozema een nieuw radiostation aanklopt, is het denkbaar dat het vermogen wordt verhoogd. “dan zal het aantal klachten toenemen”, zegt Nozema-woordvoerster Sylvia Muijer.

IJsselstein wil dat niet afwachten en zijn belofte alsnog nakomen. Het vraagstuk is op het bordje van de provincie gelegd, die het weer heeft doorgeschoven naar verkeer en waterstaat. Nu het niet gelukt is om de masten naar elders te verplaatsen of op te splitsen in meerdere zenders met een lager vermogen, is IJsselstein terug bij af. Vier jaar geleden verplichtte de gemeente zich op eigen grondgebied een andere plek te vinden. “De enige oplossing is nu het verplaatsen van de masten. Wij zien daar wel mogelijkheden voor”, zegt Lodders. Voor de Nozema is dat een verrassing. “bij ons is er niets over bekend, maar het is de enige optie omdat de gemeente verplicht is met een oplossing te komen”, zegt Muijer.

De gemeente zegt nog niet welke plek ze op het oog heeft, om geen onrust te zaaien. Bewoners van het zenderpark zijn sceptisch of het de gemeente zal lukken. “Waar je ze ook zet, niemand wil ze in zijn achtertuin.” De Nozema had IJsselstein afgeraden in het zenderpark te bouwen. Daar heeft de gemeente zich niets van aangetrokken, in de veronderstelling dat het zendstation zou verdwijnen. Dat is nieuwe bewoners ook beloofd. Daarom zijn de al gebouwde huizen niet beschermd tegen elektromagnetische storing. Technisch is dat mogelijk met een kooiconstructie, maar zo'n dure voorziening leek niet nodig.

Lodders: “de zendmasten hadden toen geen functie meer. De problemen zijn ontstaan bij het toewijzen van een frequentie aan een commerciële omroep.” Zo lang de masten blijven staan, bestaat het risico van storingen met 'vervelende gevolgen voor het imago en het wooncomfort' in IJsselsteins prestigeproject.

Daar is nog weinig van gebleken. Een 'belevingsonderzoek' heeft volgens Lodders uitgewezen dat de meeste mensen in zenderpark tevreden zijn over het wonen daar. Bewoners maken zich drukker over het niveau en aanzien van de wijk dan over eventuele gevolgen van straling.

IJsselstein overlegt binnenkort met de Nozema over het verplaatsen van de masten. Partijen hebben belang bij een blijvende oplossing, maar hebben zich al ingedekt voor het geval die uitblijft. Bij de verkoop van grond aan projectontwikkelaars heeft IJsselstein via een kettingbeding vastgelegd, niet aansprakelijk te zijn voor waardevermindering. De Nozema heeft een bouwstop geëist. Wie met een schadeclaim komt, heeft dus in elk geval bij gemeente en Nozema het nakijken.

Voor het origineel zie:
buurtlink.nl/3404CW/ijsselstein+ut/Praagsingel/1406697/Praagsingel+zenderpark+straling .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie