Twee derde tienjarigen heeft gsm.

zaterdag, 16 januari 2010 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: De Morgen 16 jan. 2010

Twee derde tienjarigen heeft gsm
Gsm-gebruikers worden steeds jonger. Bijna twee op de drie 10-jarigen hebben al een gsm. Op 12 jaar is dat al 92 procent. Dat blijkt uit een onderzoek bij 2.600 jongeren van de consumentenorganisatie OIVO. Zij pleit voor een ''bel-opvoeding'' om jongeren te leren omgaan met de risico's van gsm-gebruik.

Vooral sms'en
Het aantal 10-jarigen met een gsm is sinds 2007 met 20 procent toegenomen en met 9 procent bij de 12-jarigen. De tieners gebruiken hun gsm vooral om sms'jes te sturen en spelletjes te spelen. Ze bellen minder dan twee jaar geleden.

Cruciale rol
''De gsm speelt een cruciale rol in de communicatie tussen opgroeiende kinderen en jongeren als middel voor identificatie en sociale herkenning'', zegt OIVO.

''Jongeren zijn er als de kippen bij om de diversiteit en de multimediatoepassingen van mobiele telefoons en de convergentie met onder andere het internet als eersten te gebruiken.''

Risico's aan gsm-gebruik
Maar aan al dat gsm-gebruik zijn ook risico's verbonden. Die gaan van intimidatie en cyberpesten, over diefstal, tot risico op gezondheidsproblemen door stralingsbelasting. Ouders hebben ook weinig controle op wat hun kinderen doen.

Bel-opvoeding
OIVO beveelt ouders en leerkrachten aan om een ''bel-opvoeding'' te geven ''over de risico's zoals omgaan met geld, kostenbeheersing, gezondheid, persoonlijke veiligheid en 'bel'-etiquette''.

De toegang tot bepaalde diensten zou beperkt moeten worden voor jongeren en zij moeten beter beschermd worden tegen sms-diensten en telecomaanbieders. (belga/edp)

Voor het origineel zie:
www.demorgen.be/dm/nl/5401/Multimedia/article/detail/1054938/2010/01/16/Twee-derde-tienjarigen-heeft-gsm.dhtml .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie