Beschermt mobiele telefoon tegen Alzheimer?

zaterdag, 09 januari 2010 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Alzheimer Nederland 8 jan 2010

Beschermt mobiele telefoon tegen Alzheimer?

GSM-straling zou muizen beschermen tegen Alzheimer. Dit ‘interessante’ onderzoeksresultaat ontmoet ook scepsis.

Mobiele telefoons, jarenlang in verband gebracht met gezondheidsschade, hebben mogelijk een positief effect op de hersenen. Onderzoek bij muizen toont aan dat de straling van mobiele telefoons beschermt tegen de ziekte van Alzheimer. Amerikaanse wetenschappers publiceerden die bevindingen deze week in het Journal of Alzheimer Disease.

Stralingsdosis
De muizen waren genetisch zo geprogrammeerd dat ze eiwitafzettingen in de hersenen (plaques) aanmaakten, een kenmerk van Alzheimer. Ze werden in hun kooi rond een antenne geplaatst en maandenlang twee uur per dag blootgesteld aan een stralingsdosis vergelijkbaar met die van een gsm.

De straling bleek de opeenhoping van het fatale eiwit te voorkomen. Muizen die vanaf jong volwassen leeftijd aan de gsm-straling werden blootgesteld, kregen geen Alzheimer. Bij muizen die dement waren, verdween de ziekte.

Ontsteking
Hoogleraar neuropsychiatrie Frans Verhey, hoofd van het Alzheimer Centrum Limburg, noemt de resultaten interessant, maar zegt dat de betekenis voor mensen ongewis is. Het ontstaan van Alzheimer verloopt bij mensen en muizen verschillend. Bovendien is de oorzaak van het studieresultaat onduidelijk. ‘De onderzoekers doen voorkomen alsof een vergruizer de eiwitten verkruimelt. De temperatuur van de Alzheimer-muizen blijkt verhoogd. Dat kan duiden op een ontsteking, en dat lijkt me niet goed.’

Het Alzheimer Centrum Limburg is één van de vier Alzheimer Centra in Nederland waarmee Alzheimer Nederland nauw samenwerkt op wetenschappelijk gebied bij dementie.

Ook Marco Blom, directeur Onderzoek en Beleid van Alzheimer Nederland, werd op 7 januari over dit onderzoek geïnterviewd door het radioprogramma 'BNN Today'. Beluister hier het fragment (tussen 46:30 en 50:00): cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/radio1/bnn/bnntoday/donderdag-20.wma .

Voor het originele artikel zie:
www.alzheimer-nederland.nl/content.jsp?objectid=9123 .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie