Bodyscanner ingezet op alle vluchten naar VS

zaterdag, 09 januari 2010 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: NRC 3 jan 2010

Bodyscanner ingezet op alle vluchten naar VS

De vijftien bodyscanapparaten op Schiphol zullen binnen drie weken worden ingezet bij vluchten naar de Verenigde Staten. Dat heeft minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) vanmiddag op een persconferentie laten weten, namens de afwezige minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA).

Voorlopig onderzoek wijst uit dat de 23-jarige Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab, die afgelopen vrijdag op vlucht NW253 van Amsterdam naar Detroit een aanslag had willen plegen, op Schiphol alle veiligheidsprocedures heeft doorlopen en dat die correct zijn toegepast. Abdulmutallab was niet bekend bij de Nederlandse autoriteiten.

Volgens het onderzoek kan uit de mislukte aanslag worden afgeleid dat jihadistische terroristen erin slagen om op nieuwe wijze bestaande veiligheidsmaatregelen binnen de burgerluchtvaart te omzeilen. Ter Horst: „Het is niet overdreven om te stellen dat de wereld aan een ramp is ontsnapt. Als je achteraf bedenkt wat er had kunnen gebeuren, hoeveel mensenlevens er verloren hadden kunnen gaan. Helaas zijn er op deze wereld individuen die niet terugschrikken voor acties tegen onschuldige mensen.”

Volgens de minister is de mislukte aanslag vrij professioneel voorbereid, maar amateuristisch uitgevoerd. Ter Horst roemt, in navolging van vicepremier Wouter Bos, het moedige optreden van passagiers in het toestel, onder wie de Nederlander Jasper Schuringa.

Op Schiphol wordt, op basis van vrijwilligheid, sinds 2007 met bodyscanners geëxperimenteerd. De apparaten, ook wel millimeter wave scans genoemd, maken op basis van weerkaatsing een beeld van de contouren van het lichaam, dwars door kleren heen. De inzet van de bodyscan had kunnen helpen om te detecteren of de verdachte uit Nigeria iets op zijn lichaam droeg, zei Schiphol na de mislukte aanslag. Het doel is dat over drie weken passagiers die naar de VS reizen door de bodyscan worden gecontroleerd.

De komende weken wordt ervoor gezorgd dat de scanbeelden niet door mensen, maar door computers worden bekeken. Aangezien er niet voldoende bodyscans zijn voor alle reizigers, zullen de mensen die niet door de scan kunnen worden gefouilleerd. Zolang de apparatuur nog niet worden ingezet, wordt iedereen die naar de VS reist gefouilleerd, aldus Ter Horst.

Voor het originele artikel zie:
www.nrc.nl/binnenland/article2448157.ece/Bodyscanner_ingezet_op_alle_vluchten_naar_VS

Opm. Stopumts:
Bodyscanners werken met straling in het THz frequentiegebied.

Mogelijke gezondheidseffecten (op DNA) van straling bodyscanners kunt u lezen in onderstaand artikel:


DNA breathing dynamics in the presence of a terahertz field
B.S. Alexandrov a,∗, V. Gelevb, A.R. Bishop a, A. Ushevab, K.Ø. Rasmussen a

in: Physics Letters A, in press

Abstract:

''We consider the influence of a terahertz field on the breathing dynamics of double-stranded DNA. We
model the spontaneous formation of spatially localized openings of a damped and driven DNA chain, and
find that linear instabilities lead to dynamic dimerization, while true local strand separations require
a threshold amplitude mechanism. Based on our results we argue that a specific terahertz radiation
exposure may significantly affect the natural dynamics of DNA, and thereby influence intricate molecular
processes involved in gene expression and DNA replication.''

Citaat uit de conclusie:

''.. THz radiation may significantly interfere with the naturally occurring local strand separation dynamics of doublestranded DNA, and consequently, with DNA function.
Based on the model results present here, we believe that the main effect of THz radiation is to resonantly influence the dynamical stability of the dsDNA system.''
Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie