Redactie wetenschap NRC laat zich in de kaart kijken. Alzheimernieuws op de voorpagina.

vrijdag, 08 januari 2010 - Categorie: Berichten Nederland

Geplaatst 7 jan 2010. Updated met link naar de Volkskrant 8 jan 2010.

Mooie redactie wetenschap bij de NRC: systematisch worden alle waarschuwende onderzoeken over de schadelijke gezondheidsaspecten van mobiele telefonie genegeerd maar een positief bericht (en vooral geruststellend voor de frequent bellende wetenschapsjournalist) wordt meteen op de voorpagina geplaatst! Dat zal de grootste adverteerder van de krant deugd doen. Is de ''slijpsteen van de geest '' nog wel zo onbevooroordeeld als zij voorgeeft te zijn?

Gerelateerd artikel: Onderzoeken/4363

Bron: NRC 7 jan 2009

Gsm-muis krijgt geen alzheimer

Door onze redactie wetenschap

Rotterdam, 7 jan. Mobiel bellen slecht voor de hersenen? In tegendeel: verzorgingshuizen zouden er misschien goed aan doen mobiel bellen onder hun bewoners flink te propageren.

Langdurige blootstelling aan elektromagnetische straling zoals die vrijkomt bij mobiel bellen, zou kunnen beschermen tegen alzheimer en de ziekte misschien zelfs gedeeltelijk genezen. Althans, dat suggereert een studie bij muizen, uitgevoerd aan de University of South Florida, die gisteren in het Journal of Alzheimer�s Disease werd gepubliceerd.

Over de schadelijkheid van mobiel bellen doen veel verhalen de ronde. Langdurig telefoneren zou kunnen leiden tot concentratieproblemen en zelfs hersentumoren. Wetenschappelijk bewijs ontbreekt.

De Amerikaanse onderzoekers melden een positief effect. Ze stelden muizen maandenlang twee uur per dag bloot aan de radiostraling die overeenkomt met de straling waar onze hersenen tijdens het bellen mee te maken krijgen. Ze deden dat bij gewone muizen en bij genetisch veranderde muizen die dezelfde eiwitplaques in de hersenen en dezelfde geheugenproblemen hebben als mensen met alzheimer.

Blootstelling vanaf jonge leeftijd, voordat de ziekte zich openbaart, bleek volledig te beschermen tegen alzheimer. Deze langdurig bestraalde alzheimermuizen presteerden op hoge leeftijd even goed bij geheugentests als controlemuizen. De onderzoekers denken dat de straling de doorbloeding van de hersenen stimuleert. Nadelige effecten vonden ze niet.

Voor het originele artikel zie:
www.nrc.nl/wetenschap/article2453166.ece/Gsm-muis_krijgt_geen_alzheimer .

De redactie van de Volkskrant blijft overigens niet achter in suggestieve berichtgeving:
-->
Zie: www.volkskrant.nl/buitenland/article1335255.ece/Onderzoek_suggereert_heilzame_invloed_mobieltje_op_hersenen .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie