HP/DeTijd vergalloppeert zich. (Update met aanvullend PDF bestand)

woensdag, 06 januari 2010 - Categorie: Berichten Nederland

Bericht oorspronkelijk geplaatst 31 dec 2009
Update aangevuld met PDF bestand 6 jan 2010

Gerelateerd artikel: Berichten%20Nederland/4342

Opm. Stopumts:
In schreeuwerigheid lijkt HP/DeTijd zich te willen meten met GeenStijl, althans te oordelen aan het onderstaande artikel waar alles uit de kast gehaald wordt om critici van zendmasten in de zweefhoek te plaatsen tot groot genoegen van de grootste adverteerders van HP/DeTijd; de telecomindustrie.
Zo wordt er ook direct al verwezen naar de website StopdeUMTSangst die aantoonbaar door diezelfde industrie in het leven is geroepen.
Mark Traa kan verzekerd zijn van een extra eindejaarsbonus!


Gerelateerd artikel: Berichten%20Nederland/4282

Bron: HP/DeTijd 31 dec 2009

Auteur: Mark Traa

Gedoe aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Op het dak staat een GSM-mast. Oei, werden we daar niet ziek van? Een ‘onderzoek’ en een zweefmedewerker brachten onrust. Maar gelukkig: de mast blijft.

Hoewel er echt geen bewijs is voor een oorzakelijk verband tussen zendmasten en gezondheidsklachten, doet een lawine van elkaar napapegaaiende angstwebsites anders geloven. Het netto resultaat is dat er bij plaatsingen van nieuwe antennes steeds weer heisa ontstaat tussen omwonenden, overheden en experts.

Zo ook in Zwolle. Daar liet de centrale medezeggenschapsraad van de Hogeschool Windesheim door het bureau Electrosense onderzoeken of de zendmast op een van de gebouwen kwaad kan aanrichten. Het was vragen naar de bekende weg: het bewuste bureau behoort tot het anti-zendmastkamp. En inderdaad, het advies luidde om de mast anders te positioneren, het draadloze wifi-netwerk uit te schakelen en het gebruik van mobiele telefoons in de school te ontmoedigen. Zinloos natuurlijk, vooral dat laatste.

Electrosense heeft in Windesheim een medestander: docent Paul Veldhuijzen van Zanten. Die vindt de tot dusver uitgevoerde studies naar de schadelijkheid van de zendmasten omstreden. Ook Veldhuijzen van Zanten moeten we even in het juiste perspectief plaatsen: hij was webmaster en auteur bij het inmiddels ter ziele gegane blad Powwow, “een tijdschrift voor leven vanuit je bron, voor mensen die willen samenkomen en delen en die hierin vreugde en bezieling vinden voor het geheel”. In het laatste nummer: ‘Een chackrameditatie die gebruik maakt van mudra’s (handgebaren) en geluid om de chakra's te openen.’ Ja, dan weten we het wel.

Maar zoals het er nu naar uit ziet zwicht Windesheim niet voor de druk uit de zweefsector. Op het intranet zou een dappere medewerker die over de mast gaat hebben gezegd dat de hogeschool zich richt naar de normen van de overheid, en dat daaraan keurig wordt voldaan. Als de directie dat ook nog even wil bevestigen, dan kan de zwerm bangmakers zich naar de volgende zendmast verplaatsen.

Voor het originele artikel zie:
www.hpdetijd.nl/archive/2009-12-31/zendmastangst-in-zwolle#message .

Voor de oorspronkelijke discussie in het blad van de Hogeschool Windesheim zie het bijgevoegde PDF bestand.

Bekijk het PDF bestand


Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie