Zwolle: Straling zorgt voor onrust op Hogeschool Windesheim

dinsdag, 29 december 2009 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: De Stentor 29 dec 2009

Straling zorgt voor onrust op Windesheim

Auteur: Michael Amsman

De gsm-mast op het T-gebouw van Hogeschool Windesheim levert de armlastige school een welkome huurvergoeding op. Maar hoe schadelijk is de straling voor duizenden studenten en docenten? foto Tom van Dijke

ZWOLLE - De gsm-mast op het T-gebouw van Hogeschool Windesheim levert de armlastige school een welkome huurvergoeding op. Maar zou de straling niet schadelijk zijn voor de duizenden studenten en docenten die dagelijks uren rond de mast doorbrengen, vroeg de centrale medezeggenschapsraad (cmr) van Windesheim zich af. Om inzicht te krijgen in de intensiteit van de straling liet de cmr onderzoeksbureau Electrosense het stralingsniveau meten.

Na een reeks metingen adviseerde dat bureau de hogeschool om de gsm-mast op het T-gebouw anders te positioneren, het draadloze wifi-netwerk uit te schakelen en het gebruik van mobiele telefoons in de schoolgebouwen te ontmoedigen.

De hogeschool volgt die aanbevelingen niet op. ''We conformeren ons aan de normen van de overheid'', citeert hskwin' een medewerker van de dienst vastgoed en facilitair beheer. 'En op de campus blijft Windesheim binnen die normen'.

Een docent aan de School of InformationSciences, Paul Veldhuijzen van Zanten, heeft op eigen initiatief onderzocht waarop de normen waarmee de Nederlandse overheid werkt zijn gebaseerd. Hij ontdekte dat die op het Zwitserse COFAM-II-onderzoek zijn gegrondvest. Dat is 'een omstreden onderzoek', stelt Veldhuizen van Zanten in een artikel op de intranetsite van HogeschoolWindesheim.

''Opvallend is dat de onderzoeksresultaten nog steeds niet zijn vrijgegeven. Verder is het een herhaling van een eerder onderzoek van TNO uit 2003, waarbij wel negatieve effecten zijn aangetoond op het ervaren welzijn van personen die zijn blootgesteld aan hoogfrequente straling. Het is raar dat wanneer er twee vergelijkbare onderzoeken zijn die elkaar tegenspreken, één van de twee onderzoeken als waar wordt aangenomen en de ander als onwaar'', aldus Veldhuizen.

Bij COFAM-II werden de proefpersonen 45 minuten per week blootgesteld aan UMTS-signalen. ''Dat is te weinig'', vindt de docent: ''Op Windesheim zit iedereen acht uur per dag, de hele week, in de UMTS-, GSM- en WIFI-straling. Een besluit alleen op basis van dit onderzoek stelt mij om die reden niet gerust.'' Volgens Veldhuijzen van Zanten zijn er 'zeer veel onderzoeken die de negatieve effecten aantonen van elektromagnetische straling'. Daarbij zou het gaan om gezondheidsklachten als slapeloosheid, vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, oorsuizingen, prikkelbaarheid, verlies van geheugen en concentratievermogen, depressiviteit en verlaging van immuniteit.

Voor het oorspronkelijk artikel zie de Stentor van 29 dec 2009 of
www.destentor.nl/regio/zwolle/6007469/Straling-zorgt-voor-onrust-op-Windesheim.ece?start=1&sort=asc#reakties .



Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie