'Zet gezondheidssticker op mobieltje' (Update met origineel PDF New York Times)

dinsdag, 05 januari 2010 - Categorie: Berichten Nederland

Bericht oorspronkelijk geplaatst 22 dec 2009
Updated met origineel PDF van de berichtgeving in de New York Times 5 jan 2010

Zie ook onze berichtgeving van 15 dec 2009 onder: Berichten%20Internationaal/4309

Bron: Automatiseringsgids 22 dec 2009

'Zet gezondheidssticker op mobieltje'

Auteur: Jelle Wijkstra

Een Amerikaanse volksvertegenwoordiger in de staat Maine wil dat mobiele telefoons die in Maine worden verkocht - net als sigaretten - een gezondheidssticker krijgen. Daarmee moeten bellers worden gewaarschuwd voor mogelijke kankerverwekkende eigenschappen van mobiel bellen.

Harde aanwijzingen voor negatieve effecten van mobiel bellen op de gezondheid zijn er niet. Toch duiken er regelmatig onderzoeken op die waarschuwen voor de risicos van het concentreren van elektromagnetische straling zo dicht bij het hoofd. Daarnaast wijzen sommige onderzoekers erop dat mobiel bellen nog te kort in zwang is om eventuele schadelijke effecten op de langere termijn te kunnen detecteren. Die overwegingen waren onlangs voor de Franse gezondheidsdienst nog reden om te pleiten voor terughoudendheid bij het gebruik van apparatuur die draadloos communiceert.

De Amerikaanse volksvertegenwoordiger Andrea Boland wil dat er op verpakkingen en de telefoons zelf expliciet wordt gewaarschuwd voor het mogelijke gevaar, met daarbij het advies dat vooral zwangere vrouwen en kinderen de telefoon zelf niet bij het hoofd moeten houden. Boland zelf gebruikt haar mobieltje altijd met een losse luidspreker, en zet het apparaat alleen aan als ze bereikbaar moet zijn.

Op de telefoons zou een permanente waarschuwing aangebracht moeten worden in zwarte letters, met in rode letters het woord WARNING, vindt Boland. Naast de waarschuwing zou in kleur een plaatje van de hersenen van een kind afgebeeld moeten worden.

In San Francisco ligt een minder vergaand voorstel om bellers te informeren. Daar wil men fabrikanten van mobiele telefoons verplichten, op de verpakking - even groot als de prijs - te vermelden hoeveel elektromagnetische straling het apparaat in kwestie absorbeert.

Voor het origineel zie:
www.automatiseringgids.nl/technologie/telecom/2009/52/zet-gezondheidssticker-op-mobieltje.aspx .

Voor de originele berichtgeving in de New York Times zie het bijgevoegde Engelstalig PDF bestand

Bekijk het PDF bestand


Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie