Staatssecretaris: Providers mogen gsm- en umts-frequenties voor lte gebruiken

dinsdag, 22 december 2009 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Tweakers 22 dec 2009

Providers mogen gsm- en umts-frequenties voor lte gebruiken

Auteur: Arnoud Wokke, dinsdag 22 december 2009 12:02, views: 7.125

Nederlandse telecomproviders mogen hun huidige gsm- en umts-frequenties ook gaan gebruiken voor andere netwerktechnieken, zoals wimax en lte. Staatssecretaris Heemskerk gaat wetgeving aanpassen om dat mogelijk te maken.

De frequenties in de 900-, 1800- en 2100MHz-banden mochten tot nog toe alleen voor één techniek gebruikt worden. Staatssecretaris Heemskerk wil het Nationaal Frequentieplan aanpassen zodat providers de frequentiebanden ook voor andere netwerktechnieken mogen gebruiken. Daardoor krijgt innovatie de ruimte, in de woorden van de staatssecretaris.

Helemaal onverwachts komt de stap niet: eerder werd al duidelijk dat bedrijven zelf mogen kiezen welke netwerktechnieken ze gebruiken voor de frequenties waar ze op kunnen bieden bij de veiling voor de 2,6GHz-frequenties, die ergens in de komende maanden moet plaatsvinden.

Hoewel de huidige telco's KPN, Vodafone en T-Mobile zelf mogen kiezen welke techniek ze gebruiken, is de keuze ook afhankelijk van de netwerktechnieken en frequentiebanden die ondersteund worden door hardware, zoals mobieltjes, smartphones en laptops. Het is nog onduidelijk of een van de providers naast gsm en umts op de huidige frequentiebanden ook daadwerkelijk andere netwerktechnieken gaat gebruiken, zoals de 4g-technieken wimax en lte.

Voor het originele bericht zie:
tweakers.net/nieuws/64482/providers-mogen-gsm-en-umts-frequenties-voor-lte-gebruiken.html .

en:
www.telecommagazine.nl/Nieuws/60520/Heemskerk-wijzigt-Nationaal-Frequentieplan .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie