KPN: geen landelijk glasvezelnetwerk
dinsdag, 15 december 2009 - Categorie: Berichten Nederland
Bron: NRC 15 dec 2009
KPN: geen landelijk glasvezelnetwerk
Telecomprovider KPN is niet van plan om de snelle glasvezelverbindingen in heel Nederland uit te rollen. Dat heeft het bedrijf besloten na een lange testperiode in tien verschillende gemeenten.
In plaats daarvan wil KPN per stad bepalen of glasvezel voldoende marktaandeel kan halen om de aanleg - kosten 1.000 tot 1.500 euro per huishouden – te rechtvaardigen.
Als alternatief voor kabelinternet en -tv introduceert de telecomprovider in het tweede helft van 2010 VDSL, een snellere opvolger van de huidige ADSL-producten.
KPN verzorgt 44 procent van de breedbandinternetverbindingen in Nederland. Vandaag maakt het bedrijf zijn strategie bekend voor zijn consumentenproducten, waar internet, digitale televisie en telefonie onder vallen. „Glasvezel is de techniek van de toekomst”, aldus Baptiest Coopmans, verantwoordelijk KPN-bestuurslid. „We verwachten dat het aantal diensten over dat netwerk sterk zal groeien.”
Uit een evaluatie van een test in tien gemeenten blijkt KPN met Fiber to the home, de snelste technologie waarbij glasvezel tot in huis wordt gelegd, een marktaandeel van 30 procent te kunnen behalen. Fiber to the curb, waarbij de laatste verbinding van de hoek van de straat tot aan huis nog koperlijn is, blijft steken op 22 procent maximaal marktaandeel.
Problemen met nieuwe klanten
KPN zegt dat het aanleggen van de nieuwe netwerken met joint venture Reggefiber probleemloos is verlopen. Maar er waren wel grote problemen met het aannemen van nieuwe klanten, omdat het computersysteem voor klantenregistratie nog niet klaar was. Daardoor heeft KPN het inschrijven van nieuwe glasvezelklanten moeten stoppen. „We willen problemen voorkomen zoals ze destijds met internetplusbellen ontstonden”, zegt Koopmans. Toen kon KPN de toeloop van nieuwe klanten niet aan, waardoor lange wachttijden en veel ergernis ontstonden bij geïnteresseerde gebruikers.
Op dit moment telt Fiber to the home op dit moment 10.000 klanten, terwijl er in theorie 460.000 huishoudens een aansluiting op glasvezel zouden kunnen nemen.
Over het aantal daadwerkelijk abonnees van Fiber to the curb (waar nog eens 450.000 huishoudens gebruik van kunnen maken) geeft KPN geen cijfers vrij.
De test werd uitgevoerd in Apeldoorn, Rosendaal, Hengelo, Oosterhout en Zoeterwoude (FttC) en Almere Haven, Haaksbergen, Son & Breugel, Uden en Elburg (FttH). Welke steden als volgende aangesloten worden op glasvezel is niet bekend. KPN wacht samen met joint venture Reggefiber op derden die willen meeïnvesteren in de nieuwe netwerktechnologie. Volgens Coopmans zijn er al gesprekken gaande met enkele provincies. Hij verwacht dat rond 2020 „30 tot 60 procent van de Nederlandse huishoudens gebruik kan maken van glasvezel.”
Achterstand op kabel
Op dit moment loopt KPN met zijn ADSL2-producten (maximaal 20 Mbit) achter op de snelste internetverbinding van de kabel. UPC en Ziggo halen in sommige gebieden 120 Mbit per seconde. Om op korte termijn beter te kunnen concurreren gaat KPN een groot deel van de ADSL-netwerken verbeteren met VDSL-apparatuur. Dat maakt snelheden van 40 Mbit mogelijk, snel genoeg om high definition tv-kanalen te versturen, iets waar ADSL2 niet toe in staat is. Met de upgrade naar VDSL is een eenmalige investering van 50 miljoen euro gemoeid. KPN wil het WK voetbal gebruiken om HDTV aan de man te brengen.
Meer over KPN's internetstrategie vanmiddag in NRC Handelsblad
Voor het originele artikel zie:
www.nrc.nl/economie/article2437714.ece/KPN_geen_landelijk_glasvezelnetwerk .
en:
www.telecompaper.com/nl/article.aspx?cid=708722 .
Zie voor een Europees overzicht glasvezelaansluitingen per land:
www.heise.de/ct/artikel/Der-Abstieg-vom-Gipfel-874631.html?view=zoom;zoom=1 .
Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie