Stockholm 's werelds eerste stad met 4g-netwerk. Zou u er nog wel naar toe gaan?

maandag, 14 december 2009 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: AD 14 dec. 2009

Stockholm 's werelds eerste stad met 4g-netwerk

STOCKHOLM - De Zweedse hoofdstad Stockholm is sinds maandag 's werelds eerste stad met commerciële mobiele verbindingen die tien keer sneller zijn dan de oude. IT-fabrikant Ericsson en telecomaanbieder TeliaSonera namen het vierde generatie (4g) mobiele netwerk in gebruik.
Dat is de opvolger voor het 3g-netwerk (umts) dat ook in Nederland in gebruik is.

Tijdens een proef behaalde het 4g/lte-netwerk een downloadsnelheid van 150 Mbit per seconde, maar een woordvoerder van TeliaSonera zei in november dat dit in de praktijk meestal 100 Mbit per seconde is. Dat maakt snellere dataoverdracht en highdefinitiontelevisie (hd-tv) op mobiele apparaten mogelijk. Het oude 3g-netwerk werkt - ook in Nederland - meestal niet sneller dan 7 tot 15 Mbit/sec.

Het centrum van Stockholm en wijken met veel kantoren worden als eerste van het 4g-netwerk voorzien. Ook in de Noorse hoofdstad Oslo wordt het 4g-netwerk nog deze maand in gebruik genomen. Het Koreaanse elektronicaconcern Samsung levert in beide steden de eerste draadloze modems, een penvormig kastje (dongle) met antenne dat via de usb-poort gemakkelijk op een computer is aan te sluiten.

Het is nog niet bekend wanneer telecombedrijven in Nederland een sneller mobiel netwerk uitrollen. Het huidige umts-netwerk volgde het gprs (2g)- en het gsm (1g)-netwerk op.

Voor het originele artikel zie:
www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/450620/2009/12/14/Stockholm-s-werelds-eerste-stad-met-4g-netwerk.dhtml .

of:
www.automatiseringgids.nl/technologie/telecom/2009/51/stockholm-eerste-stad-met-4g-netwerk.aspx .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie