Nog meer bloedgeld voor de overheid. Stortvloed nieuwe straling door veiling extra frequenties.

zaterdag, 12 december 2009 - Categorie: Berichten Nederland

Opm. Stopumts: Economische zaken heeft die miljarden vast nodig om het door haar bekostigde propaganda-instituut ''het Nationaal Antennebureau'' verder haar leugens te laten verspreiden, deze week te Callantsoog.

Bron: De Telegraaf 12 dec 2009

Veiling mobiele frequenties geeft meer aanbieders kans

AMSTERDAM - Dvd-beeldkwaliteit op je mobiele telefoon en alle kantoorfaciliteiten via supersnelle verbindingen op je horloge. Staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) verwacht met de komende veiling van frequenties voor mobiel internet een stortvloed aan nieuwe digitale producten voor burgers en bedrijven. Bij de veiling geldt een opmerkelijke voorwaarde: het hoogste bod wordt niet per definitie geaccepteerd. Anders bieden bedrijven zich kapot.

''In 2000 ging KPN bijna ten onder aan het tegen elkaar opbieden met concurrenten, midden in de internetbubbel. Die hoge prijs moesten de klanten uiteindelijk betalen. Burgers en overheid hebben er niets aan als de hoogste bieders het eigenlijk niet kunnen betalen. Daar hebben we van geleerd'', licht Heemskerk toe.

Komend voorjaar veilt de overheid nieuwe breedband- en de snelste lte-frequenties (de opvolger van umts). De opbrengst van de eerste geveilde frequenties in 2000 voor umts-verbindingen, zo'n 3 miljard euro, wordt nu waarschijnlijk niet gehaald. De PvdA-bewindsman wil de frequenties openstellen voor meer nieuwe aanbieders. Tot een paar jaar geleden had geleden had Nederland vijf mobiele partijen.

Maar inmiddels zijn Telfort en Orange opgeslokt, en verdelen KPN, T-Mobile en Vodafone de markt. Het van oorsprong Zweedse Tele2 heeft vorig jaar in deze krant al aangegeven absoluut interesse te hebben zodra er nieuwe licenties voor mobiel bellen en internetten worden geveild. ''We denken dat er in Nederland ruimte is voor meer mobiele spelers dan de huidige drie'', zei directeur Henrik Ringmar van Tele2 Nederland destijds. Kabelbedrijf Ziggo heeft eveneens aangegeven op een frequentie voor snel mobiel internet te azen.

Ook van collega-kabelaar UPC en telecombedrijf Worldmax wordt verwacht dat zij meedoen aan de veiling. Tot 8 januari kunnen aanbieders zich melden, dit voorjaar wordt geveild en in juni kunnen de winnaars hun vergunning afhalen. ''De verwachting is dat ze meteen beginnen met het aanbieden van nieuwe diensten'', aldus een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken.

Voor een proefveiling afgelopen donderdag bleken dertien partijen geïnteresseerd; onduidelijk is of ze ook doorzetten. Heemskerk juicht de komst van nieuwkomers toe. ''Hoe meer concurrentie, hoe beter voor de prijs voor consumenten, die kan omlaag.'' Naar verhouding tot hun geringere marktomzet tussen reuzen als KPN krijgt de vierde mobiele netwerkgeneratie relatief meer ruimte. De veiling heeft nog een onderliggend doel.

De helft van alle Europese digitale distributienetwerken is in Nederland gevestigd, claimt de staatssecretaris. ''Nederland loopt in de wereld voorop met zijn ict-dienstverlening'', aldus de bewindsman. ''Dit soort ontwikkelingen, met meer sneller mobiel breedband, versterkt onze positie, en dat blijft nodig.'' Overigens is de eerste verliezer van de veiling van frequenties voor mobiel internet al bekend: het Kurhaus-hotel in Scheveningen.

Het Kurhaus was tijdens de veiling in 2000 wekenlang het toneel van bieders op de umts-frequenties, die uiteindelijk met een gesloten enveloppe op de proppen moesten komen. Nu hoeft het statige hotel die klanten niet te verwachten. Het veilen gaat dit keer namelijk volledig via internet.

Voor het oorspronkelijke artikel zie:
www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/5554658/__Veiling_mobiele_frequenties_geeft_meer_aanbieders_kans__.html .

en:
www.telegraaf.nl/digitaal/5551723/__Meer_aanbieders_mobiel_internet_door_veiling__.html .



Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie