Ongenuanceerde berichtgeving ''Mobieltje zou geen tumoren veroorzaken'' (Upd.+ ext.)

zaterdag, 05 december 2009 - Categorie: Berichten Nederland

Gepubliceerd 4 dec. 2009 uodated met aanvulling 5 dec 2009

Opm. Stopumts:
''Toen er nog geen mobieltje was kon je er geen hersentumor van krijgen''.
Het onderstaande ongenuanceerde nieuwsbericht verscheen op Nu.nl en werd klakkeloos overgenomen door de radionieuwsdienst. Welke spindoctors van de telecomindustrie zitten achter dit bericht? Iets genuanceerder: na 10 jaar bellen is er inderdaad nog geen statistische verhoging van hersentumoren te constateren maar na meer dan 10 jaar bellen stijgt het risico enorm tot 300% (Hardell et.al.)
Zie ''hersentumoren'' in het zoekvenster linksboven op deze site.
Bovendien is het belangrijk te weten wat men onder een frequente beller verstaat. Als ook de mensen worden meegenomen die een kwartiertje per week gebruik maken van de mobiele telefoon kan men het statistische resultaat aardig doen verwateren.
Let u ook op de duur van het onderzoek: 1974-2003, Wie had er in 1974 een mobieltje (toen nog niet GSM of UMTS maar analoog), Het gebruik van de mobiele telefoon heeft pas vanaf 1998 letterlijk epidemische vormen aangenomen.
Nogmaals: Welke spindoctors van de telecomindustrie zitten achter de verspreiding van dit bericht?


Bron: Nu.nl 4 dec 2009

'Mobiel bellen veroorzaakt geen tumoren'

WASHINGTON - Het gebruik van mobiele telefoons heeft niets te maken met de ontwikkeling van hersentumoren. Dat stelden onderzoekers donderdag naar aanleiding van een onderzoek onder zestien miljoen mensen.

Het onderzoeksteam analyseerde hoeveel hersentumoren er tussen 1974 en 2003 jaarlijks werden aangetroffen bij volwassen patiŽnten in ScandinaviŽ.

Hoewel het gebruik van mobiele telefoons dramatisch steeg in de jaren negentig, blijkt uit niets dat dit leidde tot een toename in de hoeveelheid tumoren.

''Als we aannemen dat het vijf tot tien jaar zou duren voordat een tumor zich als gevolg van mobiel bellen heeft ontwikkeld, hadden we tussen 1998 en 2003 een toename moeten zien'', aldus de onderzoekers.

Toename

Er was volgens de onderzoekers weliswaar sprake van een kleine, regelmatige toename in de hoeveelheid aangetroffen hersentumoren, maar die begon in 1974, lang voordat mobiele telefoons werden gebruikt.

De onderzoekers hielden nog wel een slag om de arm. ''Het is mogelijk dat het langer dan tien jaar duurt voordat de tumoren zijn ontwikkeld. Gezien de hoeveelheid mobiele telefoons die wereldwijd wordt gebruikt, is er voldoende reden om de ontwikkeling van hersentumoren op de lange termijn te onderzoeken'', waarschuwde het onderzoeksteam.

Voor het origineel zie:
www.nu.nl/algemeen/2136772/mobiel-bellen-veroorzaakt-geen-tumoren.html .

Veel genuanceerder is het artikel van Arnout Wokke op tweakers.net:

Bron: Tweakers.net 4 dec. 2009

'Geen toename van hersentumoren na groei mobiele telefonie'

Auteur: Arnoud Wokke

Scandinavische onderzoekers hebben geen toename van het aantal tumoren gezien nadat veel mensen zijn begonnen met mobiel bellen. Het onderzoek liep van 1974 tot 2003, maar de onderzoekers durven geen harde conclusies te trekken.

Brein met zendmast

Uit de waarneming dat hersentumoren niet vaker voorkomen sinds de opkomst van mobiele telefonie, durven de onderzoekers niet te concluderen dat er geen relatie bestaat tussen mobiele telefonie en de ontwikkeling van hersentumoren. Onderzoeksleider Isabella Deltour zegt tegen de BBC dat de tumoren wellicht meer tijd nodig hebben om zich te ontwikkelen of dat de onderzoeksgroep te klein was om het effect van mobiele telefonie waar te nemen. Bovendien is er een kans dat er helemaal geen effect is, aldus de onderzoekers.

De kankerinstituten hadden het vermoeden dat in het jaar 2003, het laatste jaar waarover gegevens beschikbaar zijn, het aantal mensen met hersentumoren toegenomen had kunnen zijn, omdat sinds midden jaren negentig veel ScandinaviŽrs mobiel zijn gaan bellen. Er woedt al jaren een wetenschappelijke en maatschappelijke discussie of de straling van mobiele telefoons de kans op hersentumoren zou vergroten, maar er is nog altijd geen eensluidend wetenschappelijk antwoord op de vraag of de kans op een hersentumor inderdaad toeneemt als iemand jarenlang mobiel belt. Volgens de onderzoekers is eveneens onbekend op welke manier straling een tumor zou helpen te ontwikkelen: het biologische verschijnsel erachter is nog niet bekend.

Vier Scandinavische kankerinstituten voegden gegevens samen voor het onderzoek, dat de periode van 1974-2003 omspant. In die periode registreerden de onderzoekers bijna zestigduizend patiŽnten met een hersentumor op een bevolking van zestien miljoen mensen. Het onderzoeksgebied bestond uit Denemarken, Zweden, Finland en Noorwegen.

Het is onbekend wie het onderzoek heeft gefinancierd. Veel onderzoek naar het verband tussen straling en gezondheidsrisico's wordt gefinancierd door belanghebbende partijen. Zo werd het 'Zwitserse onderzoek', op basis waarvan het Ministerie van Economische Zaken besloot dat gemeentes umts-masten niet mochten verbieden op grond van gezondheidsrisico's, deels gefinancierd door telecomproviders. Dat waren Orange, een provider die destijds een umts-licentie had in Nederland, en Swisscom, dat toen deels eigendom van Vodafone was.

Zie voor dit origineel:
tweakers.net/nieuws/64150/geen-toename-van-hersentumoren-na-groei-mobiele-telefonie.html .

Zie ook het Engelstalig artikel van Radiation Research:
www.radiationresearch.org/pdfs/reasons_a4.pdf .

en vooral:
www.emfacts.com/weblog/?p=1205 .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie