Meerlo-Wanssum: Politiek tegen beoogde locatie zendmast. Verstandige wethouder.

donderdag, 03 december 2009 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Peel en Maas 3 dec. 2009

Politiek tegen beoogde locatie zendmast

Meerlo - Wanssum

Hij zal de wens van de politiek aan de gemeente Horst aan de Maas overbrengen. Wethouder Jac Derikx (CDA, Ruimte) beloofde de fracties maandagavond tijdens de commissievergadering Ruimte en Economie dat hij de gemeente Horst aan de Maas op het hart zal drukken om de umts-mast van KPN niet te plaatsen op de locatie van het voormalige jeugdhonk aan de Mgr. Jenneskensstraat, recht tegenover de brede school. Ik zal Horst aan de Maas vragen om naar een andere locatie uit te kijken, een plek met minder problemen, stelde Derikx.

Ja, hij nam zich de adviezen ter harte. De afgelopen weken zorgde het principebesluit van het college van B en W van de gemeente Meerlo-Wanssum, om aan KPN toestemming te verlenen voor het plaatsen van een umts-zendmast voor mobiele telefonie aan de Jenneskensstraat in Meerlo, voor een storm van protest.

Niet alleen de politiek maakte zich ernstig zorgen over de mogelijke komst van de mast, recht tegenover de school, de kinderopvang en de peuterspeelzaal, ook de dorpsraad, de oudervereniging en de medezeggenschapsraad van de school stonden vanwege het mogelijke gevaar dat de kinderen worden blootgesteld aan schadelijke straling op hun achterste benen. Vanwege het gezondheidsrisico moeten we zon zendmast zeker niet in de buurt van scholen of kinderopvang neerzetten. Dat moeten we als politiek niet willen, stelde Truus Knoops van PK Meerlo-Wanssum maandagavond nog maar eens.

GP'94, PvdA en CDA sloten zich bij de mening van de PK aan. Derikx toonde zich gevoelig voor de kritiek op de beoogde locatie van de zendmast van KPN/Ericsson. En ook over de hoogte van de mast gaat hij met Horst aan de Maas praten.

VREES

Dat umts-masten niet onomstreden zijn, was ook hem bekend. Veel mensen vrezen gezondheidsrisico's als ze in de directe omgeving van zo'n mast wonen of werken, maar bewezen zijn die risicos niet. Volgens TNO, toch een gerespecteerde instantie, heeft de straling geen gevolgen voor de volksgezondheid. Maar je hoort ook andere verhalen en er zit natuurlijk ook een emotionele kant aan het verhaal, waar we zeker naar moeten luisteren. Ik ben geen Calimero die tegen windmolens vecht. Ik ga de beoogde locatie niet propageren, want die is op dit moment besmet. Daar moeten we zeker niet voor gaan. En dat zal ik Horst aan de Maas ook aanraden.

Maar ook Derikx realiseert zich tegelijkertijd dat umts nodig is om bij de tijd te blijven als het gaat om mobiele telefonie en mobiele netwerksystemen. Met umts is het mogelijk om te internetten op mobiele telefoons, om de simpele reden dat de verzending van data veel sneller gaat dan met de aloude gsm-mast. Ook het bedrijfsleven is daar bij gebaat. Naast het voormalige jeugdhonk aan de Jenneskensstraat zijn onder meer ook de brandweerkazerne en de gemeentewerf aan de Dorpbroekstraat en muziekzaal de Speulplats aan de Mgr. Jenneskensstraat als mogelijk geschikte locaties voor de mast beoordeeld.

Door de dorpsraad zijn het voetbalterrein aan de Bergsboslaan en het ruiterterrein aan de Megelsum aangedragen. Maar alles is weer open, stelde Derikx. De behoefte is gigantisch, maar niemand wil die masten in de achtertuin. Die not-in-my-backyard-discussie voeren we hier. Duidelijk is dat er voor de beste locatie moet worden gekozen en dat er draagvlak voor moet zijn. En dat definitieve besluit wordt genomen door raad van de gemeente Horst aan de Maas. Die heeft daar alles over te zeggen, die van Meerlo-Wanssum niet meer, aldus Derikx.

Voor het originele bericht zie:
www.peelenmaasonline.nl/index2.php?pid=13&sub=6&taalkeuze=1&news_id=5303 .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie