Nederlandse Kabelproviders gaan hun eigen landelijk dekkende Wimax of LTE netwerk uitrollen in 2010

zaterdag, 14 november 2009 - Categorie: Berichten Nederland

Opm. Stopumts:
Nederlandse kabelproviders gaan hun eigen landelijk dekkende Wimax of LTE netwerk uitrollen in 2010. Blijkbaar is er dus nog niet genoeg straling om iedereen ziek te maken. Het Ministerie van Economische Zaken gaat alles op alles zetten om dit alsnog voor elkaar te krijgen door naast de huidige telecom providers ook de kabelproviders ruim baan te geven:


Bron: Computable 11 nov. 2009

Ziggo moet nog kiezen tussen WiMAX en LTE
WiMAX

Kabelbedrijf Ziggo zegt nog niet te weten welke mobiele breedbandtechnologie het gaat inzetten als de aanbieder een kavel verwerft in de veiling van de 2,6GMz-frequentieband. Die staat gepland voor het eerste kwartaal van 2010. 'WiMAX of lte, we hebben een speciaal team dat alle mogelijkheden onderzoekt', vertelt woordvoerder Gradus Vos.

In het verleden heeft de kabelaar al gexperimenteerd met WiMAX. Dat betekent echter niet dat het bedrijf deze technologie automatisch kiest. 'We kijken heel nadrukkelijk ook naar lte. Die techniek is inmiddels ook een heel stuk verder ontwikkeld dan tijdens onze WiMAX-experimenten.' Lte is de mobiele breedbandtechnologie die voortborduurt op umts. WiMAX is een soort Wi-Fi voor grote afstanden.
Achterstand

Dat Ziggo geen ervaring heeft met gsm of umts, ziet woordvoerder Vos niet als een probleem. 'Achterstand kan ook voorsprong betekenen als je iets nieuws begint.' Bovendien kan de aanbieder ook aansluiten op bestaande infrastructuur, vertelt woordvoerder Vos.

Hoewel Vos zegt dat Ziggo in elk geval nog steeds interesse heeft in deelname aan de veiling, ligt nog niets vast. 'Dat hebben we nog niet definitief besloten. Het is afhankelijk van het moment van de veiling en de economische situatie tegen die tijd.'
UPC

Bij UPC, een andere kabelaar waarvan algemeen wordt aangenomen te willen deelnemen aan de veiling, houdt voorlichter Ronald Sutmuller de kaken stijf op elkaar. 'Om in de toekomst mobiele internetdiensten te leveren onderzoeken we momenteel alle opties, waaronder een bieding op de 2,6GHz-frequentieband.' Hij wil niets zeggen over de veilingplannen en de te gebruiken mobiele breedbandtechnologie bij UPC.

70 procent van de te veilen frequentieruimte reserveert het ministerie van Economische Zaken voor nieuwkomers op de telecommarkt. Behalve Ziggo en UPC wordt onder meer Worldmax als mogelijk deelnemer genoemd. Kortgeleden herhaalde deze Amsterdamse WiMAX-aanbieder zijn voornemen om aan de veiling mee te doen. Bestaande aanbieders Vodafone, T-Mobile en KPN doen ook mee aan de veiling, hoewel zij het oneens zijn met de voorwaarden.
2,6 GHz-frequentieveiling

Met de voorgenomen veiling wordt de frequentieband rond 2,6 gigahertz (GHz) verdeeld onder genteresseerde marktpartijen. Hoewel de veiling in de volksmond WiMAX-veiling wordt genoemd, kan de vrijgekomen frequentie worden gebruikt voor verscheidene soorten communicatietechnologie.

Behalve voor de nieuwe mobiele breedbandverbinding WiMAX kan de frequentie ook worden ingezet voor de concurrerende technologie lte (long-term evolution). Bovendien kan de bestaande umts-dekking met de vrijgekomen bandbreedte worden uitgebreid. Het ministerie heeft geen voorkeur voor de technologie die uiteindelijk op de frequenties worden gebruikt.

Read more: www.computable.nl/artikel/ict_topics/telecom/3150766/1276977/ziggo-moet-nog-kiezen-tussen-wimax-en-lte.html#ixzz0WotWK5HN


Voor het originele bericht zie:
www.computable.nl/artikel/ict_topics/telecom/3150766/1276977/ziggo-moet-nog-kiezen-tussen-wimax-en-lte.html .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie