T-Mobile krijgt dwangsom vanwege UMTS-net

dinsdag, 03 november 2009 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: NRC 3 nov. 2009

Na KPN krijgt ook telecombedrijf T-Mobile een dwangsom van 5 miljoen euro opgelegd omdat het oude UMTS-frequenties niet gebruikt. Volgens toezichthouder Agentschap Telecom blijkt uit testen dat T-Mobile de Orange-frequenties onbenut laat. Orange ging in 2007 op in T-Mobile.

Voor telecomproviders is het onderhouden van mobieledatanetwerken een kostbare zaak. Maar volgens de voorwaarden van de UMTS-veiling van 2000 moet T-Mobile ook voor Orange volledige dekking en service bieden, ook al is dat merk in Nederland vrijwel verdwenen.

De klacht tegen T-Mobile lijkt veel op de recente zaak tegen KPN. Dat telecombedrijf nam in 2005 Telfort over, maar maakte in de ogen van Agentschap Telecom te weinig gebruik van Telforts UMTS-frequenties. De toezichthouder vond dat KPN de markt blokkeerde voor nieuwe aanbieders en zodoende de concurrentieverhoudingen verstoorde. Onder dreiging van een boete van 5 miljoen euro besloot KPN onlangs de Telfort-bandbreedte terug te geven. KPN moet overigens nog wel betalen, vindt het agentschap.

De vrijgekomen frequenties komen straks beschikbaar voor nieuwkomers op de markt voor mobiele telefonie. Het gaat daarbij om partijen als Ziggo of Tele2, die hun dienstenpakket willen uitbreiden.

Ook met T-Mobile is Agentschap Telecom al een tijd in gesprek over de frequenties die niet gebruikt worden. Het overleg liep echter op niets uit. Vandaar dat de toezichthouder T-Mobile gisteren een brief stuurde om het netwerk aan te passen op last van een dwangsom 5 miljoen euro, met een maximum van 40 miljoen euro. Het agentschap zegt het T-Mobile netwerk op 300 punten in Nederland getest te hebben, maar in geen gevallen werd er een UMTS-signaal van de oude Orange-frequenties gemeten.

Onbenutte frequenties

Volgens T-Mobile’s frequentie-specialist Roderick van Houten is de zaak van de oude Orange-frequenties helemaal niet te vergelijken met die van KPN/Telfort. Van Houten: „Toen wij Orange overnamen had die provider al lang voldaan aan de eisen van de UMTS-veiling; een landelijke uitrol van een netwerk. Bij Telfort was dat niet het geval; daar hebben ze ooit een UMTS-netwerk gebouwd.”

Marita Schreur, directeur van de Agentschap Telecom: „T-Mobile beweert dat het een uitzonderingspositie heeft en in een andere situatie verkeert dan KPN, maar dat is niet het geval.”

T-Mobile wil zich eventueel aanpassen aan de wensen van de toezichthouder en zo een einde te maken aan wat het bedrijf „interpretatieverschillen” noemt. „Maar niet omdat we het met de eisen eens zijn”, benadrukt Van Houten.

Volgens Schreur kan het in het voordeel van T-Mobile uitpakken als de provider besluit de onbenutte frequenties terug te geven. „Ze hebben dan een beter uitgangspunt bij de verdeling van de frequenties voor het nieuwe mobiele netwerk.” De veiling van zogeheten LTE-frequenties, bedoeld voor de snellere generatie mobieledatanetwerken, gaat in het eerste kwartaal van 2010 van start.

Voor het originele bericht zie:
www.nrc.nl/economie/article2403880.ece/T-Mobile_krijgt_dwangsom_vanwege_UMTS-net .



Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie