Gsm's wel degelijk gevaarlijk

maandag, 26 oktober 2009 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: De Morgen 26 okt. 2009

Gsm's wel degelijk gevaarlijk

We moeten voorzichtiger omspringen met gsm-straling. Dat is de voorlopige conclusie van het grootste onderzoek ooit naar de gevaren van mobiele telefonie. De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) had vier jaar nodig voor het onderzoek, en nog eens vijf jaar om het eens te worden over de interpretatie van de resultaten.

Het onderzoek, dat tussen 2000 en 2004 wereldwijd werd gevoerd, kreeg de laatste jaren heel wat kritiek te verwerken. De studies werden niet volgens de wetenschappelijke norm gevoerd, en de resultaten werden al te zeer afgezwakt, zeggen critici.

Risico op hersentumors
De WGO zal aan het eind van het jaar de langverwachte bewijzen publiceren dat zwaar gsm-gebruik het risico op hersentumors in een latere levensfase vergroot. Dat zegt de Britse krant The Daily Telegraph, en werd ook schoorvoetend bevestigd door Nicolas Gaudin, woordvoerder van het Internationaal Agentschap voor de Studie van Kanker (IARC), de onderzoeksgroep van de WGO.

Elisabeth Cardis, die het onderzoek leidt, waarschuwde dit weekend al dat we voorzichtiger moeten omgaan met mobiele telefonie en draadloze applicaties. ''Hoewel er nog geen sluitend bewijs voor is, hebben we op zijn minst aanwijzingen dat gsm-straling een negatief effect heeft op het menselijke lichaam. Daarom zijn voorzorgsmaatregelen noodzakelijk.'' (Barbara Seynaeve)

Lees het volledige verhaal vandaag in De Morgen.

Voor het origineel zie:
www.demorgen.be/dm/nl/991/Multimedia/article/detail/1020610/2009/10/26/Gsm-s-wel-degelijk-gevaarlijk.dhtml# .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie