EU opent gsm-spectrum - Ministerie EZ schetst rol overheid in ontwikkeling breedband

donderdag, 22 oktober 2009 - Categorie: Berichten Nederland

Drie berichten over hetzelfde onderwerp:

Bron: Telecompaper 22 okt. 2009

EU opent gsm-spectrum

De Europese Unie heeft, met de publicatie van een Decision en Directive, het gsm-spectrum officieel opengesteld voor mobiele breedbandtoepassingen.
Branche: Telecommunicatie

De publicatie in de Official Journal maakt de modernisering van het GSM Directive uit 1987 nu tot EU-wetgeving die de lidstaten uiteindelijk in hun nationale wetgeving zullen moeten gaan implementeren. De nieuwe regelgeving maakt het mogelijk dat gsm-spectrum in de 900 MHz-frequentie, naast het normale gsm-gebruik, ook gebruikt kan gaan worden voor het uitrollen van 3G- en 4G-diensten voor mobiele breedbandtoepassingen, zoals LTE. De Decision geeft de technische parameters die de co-existentie van gsm en UMTS binnen de 900 MHz- en de 1800 Mhz-frequenties volgens het Directive mogelijk moet maken. Volgens de EU kunnen in een later stadium nog amendementen op de Decision van kracht worden die technische parameters zullen stellen voor compatibiliteit van systemen die geen gsm-functie hebben.

Implementatie
De nationale telecominstanties van de lidstaten hebben nu een half jaar de tijd om de technische specificaties uit de Decision te implementeren en het gsm-spectrum te optimaliseren voor 3G-diensten. Wanneer zij de huidige gsm-licenties hiervoor openbreken, zullende telecomorganisaties moeten letten op de concurrentie tussen mobiele operators en eventuele beperkingen hierop moeten oplossingen volgens de telecomregelgeving van de Europese Unie.Bron: Telecompaper 21 okt. 2009

Voor het origineel zie:
www.telecommagazine.nl/Nieuws/53677/EU-opent-gsm-spectrum-voor-breedbandtoepassingen .

EZ schetst rol overheid in ontwikkeling breedband

Private partijen zijn aan zet bij de aanleg van breedbandnetwerken, maar gemeenten spelen een regisserende rol. Dat bepleit het Ministerie van Economische Zaken in de concept-handreiking 'Goed op weg met breedband'. Deze actualiseert de gelijknamige handreiking uit oktober 2005. Hiermee wil Heemskerk gemeenten en provincies ondersteunen bij de vele (praktische) vragen waar zij vaak mee worstelen ten aanzien van breedband. Ook moeten heldere spelregels voorkomen dat overheden oneigenlijk concurreren met marktpartijen.

De Handreiking geeft gemeentes en provincies inzicht in wat ze wel en niet kunnen doen volgens de (Europese) regels en hoe ze de aanleg van de nieuwste generatie netwerken kunnen versnellen. Tot en met 30 oktober kunnen geïnteresseerde marktpartijen en overheden reageren op de concept-handreiking.

Voor het origineel van dit bericht zie:
www.telecompaper.com/nl/article.aspx?cid=697885 .

Bron: Tweakers net 21 okt. 2009

Ministerie gaat regels 2,6GHz-veiling bekendmaken

Auteur: Arnoud Wokke, woensdag 21 oktober 2009 11:17, views: 10.152

Het ministerie van Economische Zaken gaat binnen een paar weken de regels bekendmaken voor de veiling van de 2,6GHz-frequenties. Daarmee lijkt het erop dat de veiling, die sinds 2007 vaak is uitgesteld, echt begin 2010 gaat plaatsvinden.

De veiling stond eigenlijk op de agenda voor 2007, maar om diverse redenen heeft die nog niet plaatsgevonden. Bij de veiling kunnen bedrijven die telecomprovider zijn of willen worden bieden op frequentiebanden in de 2,6GHz-band. Die frequenties zijn onder meer geschikt voor 4g-technieken wimax en lte, maar ze mogen gebruikt worden voor elke communicatietechniek.

Het bekendmaken van de veilingregels is een belangrijke stap richting de daadwerkelijke veiling. ''We houden eind dit jaar nog een testveiling'', zegt Edwin van Scherrenburg van het ministerie van Economische Zaken tegen Tweakers.net. ''De daadwerkelijke veiling kan dan plaatsvinden in het eerste kwartaal van 2010.'' Naast de bestaande telecomproviders zullen UPC en Ziggo waarschijnlijk gaan bieden op de frequenties.

Er gaan zes licenties geveild worden, bleek eerder. Het zal niet de enige veiling zijn de komende jaren: ook de gsm-frequenties in de 900MHz en 1800MHz-band gaan opnieuw geveild worden. Nu hebben KPN, Vodafone en T-Mobile een licentie, maar die loopt in 2013 af. Het ministerie heeft tot eind februari volgend jaar om een plan op te stellen waarin staat wat er met die licenties gaat gebeuren. Het ministerie vraagt momenteel aan marktpartijen wat het beste plan is voor die licenties.

Daarnaast komt er ook ruimte vrij op banden met een lagere frequentie dan de 900MHz-band. Dit zogenoemde 'digitaal dividend' is vrijgekomen nadat de uitzendingen van analoge tv zijn gestopt. Op dit moment maakt KPN met zijn dvb-netwerken gebruik van de frequenties voor digitale televisie. In de begroting van het ministerie staat dat ook die frequenties waarschijnlijk vrij worden gemaakt voor een veiling.

Lagere frequentiebanden hebben als voordeel dat ze een groter oppervlak kunnen bestrijken. Daardoor zijn er minder masten nodig om een dekkend netwerk te bouwen, waardoor de investeringskosten voor een nieuwe telecomprovider lager kunnen uitvallen.

Voor het origineel van dit bericht zie:
tweakers.net/nieuws/63218/ministerie-gaat-regels-2-komma-6ghz-veiling-bekendmaken.html .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie