Vroege Vogels over de Bijensterfte. Radio uitzending 4 oktober 2009 van 8:00 tot 10:00 Radio 1

zondag, 04 oktober 2009 - Categorie: Berichten Nederland

Gerelateerd artikel: Veel%20gestelde%20vragen/3855

Radio uitzending 4 oktober 2009 van 8:00 tot 10:00 Radio 1

Vroege Vogels; Programma over de bijensterfte.

Het gaat wereldwijd slecht met de bijen. De hoofdoorzaak is nog steeds onduidelijk. Is het een virus, is het de faraomijt, zijn het insecticiden als imidacloprid, of toch GSM straling? Jeroen van der Sluijs, hoogleraar Natuurwetenschap en Samenleving aan de Universiteit Utrecht begon een aantal maanden geleden met een aantal andere wetenschappers het burgerinitiatief Stop de bijensterfte. Hij vraagt daarmee om maatregelen tegen de bijensterfte niet uit te stellen in afwachting van meer onderzoek, maar nu al in te grijpen waar dat mogelijk is.

In de petitie wordt ondermeer gevraagd voor een verbod op het gebruik van de insecticiden imidacloprid, clothianidine en thiamethoxam vanwege de schadelijkheid voor de bijen. Meer dan 30.000 burgers, maar ook tientallen natuur- en milieuverenigingen en imkers hebben de petitie inmiddels ondertekend. Er zijn 40.000 handtekeningen nodig om het vraagstuk op de agenda van de tweede kamer te zetten. Iemand die de petitie niet heeft ondertekend is de Wageningse bijenexpert Tjeerd Blacquire. Hij vindt het onzin. Volgens Blacquire is nog niet aangetoond dat er een verband is tussen de bijensterfte en pesticiden. Hij denkt meer aan de faraomijt als d boosdoener.

In het Franse Montpellier werd vorige week het grootste bijencongres ter wereld gehouden. De meer dan 10.000 bijenhouders, wetenschappers en andere betrokkenen bogen zich onder meer over de wereldwijde bijensterfte. Volgens Jeroen van der Sluijs waren de experts het over een ding eens: bijensterfte is multifactorieel en systemische insecticiden (neonicotinoiden) zijn een van de hoofdoorzaken.

Voor het originele bericht zie:
vroegevogels.vara.nl/Gerelateerd-item.150.0.html?&tx_ttnewstt_news=351042&tx_ttnewsbackPid=66&cHash=bb165e0630 .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie