Zendamateurs moeten C2000 vervangen

vrijdag, 18 september 2009 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: De Telegraaf 18 sept 2009

Zendamateurs moeten C2000 vervangen.

Auteur: Coen Springelkamp

AMSTERDAM - Tientallen zendamateurs zorgen volgende week bij de grootste internationale rampenoefening die ooit in Nederland is gehouden voor de communicatie tussen verschillende hulpdiensten. De zendamateurs worden ingezet omdat het digitale communicatienetwerk C2000 zeer waarschijnlijk uitvalt. De ’ouderwetse’ analoge apparatuur van de zendamateurs werkt onder nagenoeg alle omstandigheden.


Het C2000 systeem is in opspraak omdat het uitvalt bij grote calamiteiten. Vermoedelijke oorzaken zijn overbelasting en verkeerd gebruik waardoor hulpverleners niet met elkaar kunnen spreken.

Bij de oefening Floodex staat volgende week een deel van de kop van Noord-Holland virtueel onder water door een depressie met extreme windsnelheden. Basis voor het scenario is de watersnoodramp in 1953 en zogenoemde ’Ergst Denkbare Overstroming-gegevens’. Nederlandse hulpdiensten doen dan een beroep op Europese collega’s uit onder andere Duitsland, Groot-Brittannië, Polen en Estland. Ze helpen bij de evacuatie van bewoners, verzorgen van gewonden, aanleg van dijken en wegpompen van water. De oefening speelt zich af rond Wervershoof, het Alkmaardermeer en Amstelmeer.

Ook de stichting Dares, de vereniging van zendamateurs die radiocommunicatie kunnen verzorgen bij rampen en calamiteiten, doet mee. En dat is uniek. De zendamateurs laten zich verrassen door de ramp, zegt Michel Versteeg van Dares. ,,We sluiten niet uit dat door de overstroming denkbeeldige kortsluiting ontstaat in kastjes en zendmasten. Dan verzorgen wij de communicatie”, aldus Versteeg.

De zendamateurs, die met een pieper worden gealarmeerd, zijn uitgerust met analoge mobiele radio’s die het dagenlang op een accu uithouden. ,,Zo zorgen we ervoor dat het commandocentrum contact kan houden met hulpdiensten in het veld. Via gesproken opdrachten, maar ook door het versturen van e-mails met bijvoorbeeld lijsten van gewonden, vermisten of noodzakelijke spullen”, aldus Versteeg. ,,Wij kunnen binnen één à twee uur operationeel zijn. Defensie kan het later overnemen.”

Groot voordeel van zendamateurs is volgens Versteeg dat de hobbyisten zelfvoorzienend en uiterst inventief zijn bij het oplossen van problemen.

Bovendien werken ze met beproefde analoge apparatuur. ,,In tegenstelling tot digitaal dat of werkt of helemaal niet, is een analoog verstuurd bericht altijd wel door iemand op te vangen. De kwaliteit is misschien slecht, maar je kunt het altijd horen.”

In tegenstelling tot C2000 zijn de verbindingen die de zendamateurs leggen te volgen met een scanner.

Voor het origineel zie:
www.telegraaf.nl/binnenland/4864215/__Amateurs_moeten_C2000_vervangen__.html .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie