C-2000: 'Zwartepiet bij hulpverleners'

maandag, 07 september 2009 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: De Telegraaf 6 sept. 2009

'Zwartepiet bij hulpverleners'

Auteur: Coen Springelkamp

AMSTERDAM - Agenten en brandweerlieden zijn woedend dat ze de schuld krijgen van het op cruciale momenten uitvallen van het communicatiesysteem C2000.


Volgens Don Berghuijs, directeur van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, raakt het systeem mede overbelast doordat hulpverleners het verkeerd gebruiken. Bij tegelijkertijd zenden en ontvangen door hulpdiensten ligt C2000 plat. Berghuijs onderzoekt namens verantwoordelijk minister Ter Horst de problemen. Volgens Berghuijs was er bij de rellen in Hoek van Holland, waar agenten in doodsangst niet met collega's konden praten, geen sprake van een technisch probleem. Het systeem viel uit doordat zestig personen actief hetzelfde kanaal gebruikten.

Discipline

''Dat leidt bij calamiteiten tot problemen en is niet effectief'', aldus Berghuijs. ''Als een persoon zendt, kunnen anderen dat niet. Dat is bij ieder communicatiesysteem zo.'' Berghuijs ontkent hulpverleners de schuld te geven van het falen. Wel pleit hij voor meer afgebakende kanalen en een betere etherdiscipline.

Politiebond ACP reageert furieus. Volgens voorzitter Gerrit van de Kamp krijgen hulpverleners die alleen maar hun werk doen nu de schuld in de schoenen geschoven. ''Als het systeem niet deugt, los het op! Maar ga geen hulpverleners de schuld geven van de fouten in C2000. Dat is wel erg makkelijk. Agenten in doodsangst zoals tijdens de rellen in Hoek van Holland moeten niet hoeven wachten als ze collega's om hulp vragen. Als dat wel zo is, dan mag Berghuijs ze dat uitleggen.'' Ook Vakvereniging Brandweervrijwilligers (VBV), die veel brandweerlieden vertegenwoordigt, is laaiend. ''Dit is echt de omgekeerde wereld. Gebruikers krijgen de schuld. Met zijn beschuldiging maskeert Berghuijs dat het systeem faalt'', aldus VBV-voorzitter Cees van Beek. ''Berghuijs weet niet meer wat er op de werkvloer speelt. Als je een radio hebt, moet hij het ook doen.''

Voor het originele bericht zie:
www.telegraaf.nl/binnenland/4767564/___Zwartepiet_bij_hulpverleners___.html .

Voor de hieraan voorafgaande uitspraken van Berghuijs zie:
www.telegraaf.nl/binnenland/4767088/___C2000_verkeerd_gebruikt___.html?p=20,1 .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie