Rotterdam: Raadsleden riskeren boetes.

maandag, 24 augustus 2009 - Categorie: Berichten Nederland

bron: AD 22 aug. 2009

Raadsleden riskeren boetes

Auteur: Tobias den Hartog

ROTTERDAM - Zegt u zeker niets: verdachten Arno B.en Leo de K.? Geen wonder, de heren gaan doorgaans als de Rotterdamse raadsleden Arno Bonte (GroenLinks) en Leo de Kleijn (SP) door het leven.

Toch verworden hun achternamen maandag even tot een initiaal, want dan staan de heren in de Rotterdamse rechtbank terecht als heuse verdachten. ,,Ik kijk er zelfs een beetje naar uit!’’ geeft GroenLinks-raadslid Arno Bonte toe. De mannen verschijnen voor de rechter omdat zij met vijf anderen op 9 juni werden gearresteerd tijdens een protestactie tegen de komst van een C2000-mast aan de Essenburgsingel. De groep had zich aan de bouwhekken vastgeketend en ‘volgde de aanwijzingen van de politie’ niet op. En dat is strafbaar. De twee idealisten hielpen de omwonenden met de acties omdat die bang zijn voor de straling van de communicatiemasten. En natuurlijk: men vindt de mast gewoon ‘lelijk’.

De raadsleden kregen van de officier van justitie een geldboete van 200 euro aangeboden, maar dat aanbod sloegen ze af. Bonte, of B. natuurlijk, zegt stellig: ,,We hebben bewust de wet overtreden, maar vinden dat we ook een punt hebben. Het gaat om het principe. We wíllen ons verantwoorden voor een rechter, en kijken wat die zegt. Het was naar ons inzicht een gerechtvaardigde actie. De deelgemeente, de gemeenteraad en de burgers zijn genegeerd in hun protesten.’’ En de rechtsgang is nu al van waarde geweest, zegt B.. ,,Het ministerie van Binnenlandse Zaken is opgeroepen alsnog een alternatieve plek te zoeken. Wie weet verhuist de mast nog!’’ Justitie wil nog niet zeggen wat de strafeis tegen de twee zal zijn, maar de ervaring leert dat het een hogere boete wordt dan de eerder ‘aangeboden’ 200 euro, als de rechter de eis over zal nemen.

Overigens heeft de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) al laten weten dat de raadsleden niet hoeven te vrezen voor hun ambt als raadslid: ze waren bij de protesten officieel niet in functie.

Voor het originele bericht zie:
www.ad.nl/rotterdam/3442078/Raadsleden_riskeren_boetes.html .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie