Leeuwarden: Politiek stelt vragen aan ollege over gezondheidsproblemen bij jachthaven

donderdag, 20 augustus 2009 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Leeuwarder Nieuws 20 aug. 2009

Gerelateerd bericht: Berichten%20Nederland/3941

PAL/GroenLinks aan college: neem straling zendmast Hemrik serieus

(tekst: persbericht PAL GroenLinks)

Havenmeester jachthaven de Hemrik vlucht voor stralingsoverlast – PAL GroenLinks: neem dit signaal serieus!

Sinds twee jaar staat aan de rand van industriepark De Hemrik een digitenne-mast van KPN die heel Friesland bestrijken moet. Zonder overleg met de omwonenden heeft een raadsmeerderheid in juni 2006 besloten deze tv-mast binnen de bebouwde kom van Leeuwarden te plaatsen. PAL GroenLinks wees vanaf het begin op de overbodigheid van digitenne (er is immers al kabel en satelliet-tv) en wees op de risico’s voor de gezondheid.

Sinds de plaatsing van de tv-mast op de Hemrik heeft havenmeester Harry van der Leij last van pieptonen in zijn hoofd. Onderzoek van het Antennebureau wees uit dat de straling van de KPN-mast (100.000 watt) binnen de officiële normen valt. Toch willen van der Leij en zijn vrouw niet langer op de Hemrik wonen. Zij hebben al een caravan buiten de stad om hun eigen plek te kunnen ontvluchten. “We worden gewoon weggepest en kiezen nu voor onze gezondheid’, alsdus de teleurgestelde havenmeester.

Op Liwwadders.nl is zelfs te lezen dat de haven te koop staat.

PAL GroenLinks roept op haar website www.palgroenlinks.nl het college en de gemeenteraad op dit signaal serieus te nemen. Woordvoerder gezondheid Gerben Hoogterp: ‘Wij vragen de gemeente in contact te treden met deze bewoner en ondernemer. Allereerst vanwege de gezondheidsaspecten. Laten wij zijn duidelijke signaal gebruiken om in de toekomst voorzichtiger te zijn met het plaatsen van stralingsmasten gezien de gezondheidsrisico’s.

Maar ook met het oog op de toekomst van deze jachthaven naast de Froskepolle. Wat gaat er nu met deze prachtige plek gebeuren? Wie wil de haven plus beheerderswoning – als bijv. huurder – nog overnemen?’

Voor het originele bericht zie:
www.liwwadders.nl/data/nieuws/items/EkVpZEkylkfRtecwIK.php .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie