Leeuwarden: Verkoop jachthaven De Hemrik na gezondheidsproblemen door zendmast

woensdag, 19 augustus 2009 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Leeuwarder Nieuws 19 aug 2009

Verkoop jachthaven De Hemrik na gezondheidsproblemen door zendmast

“Sinds ze hier twee jaar geleden die zendmast van KPN hebben geplaatst, heb ik vaak last van piepen en suizen in het hoofd. Hoofdpijn en duizeligheid : ik voel me helemaal niet goed en kamp met klachten waar ook andere mensen op de Hemrik last van hebben”, zegt Harry van der Leij, bewoner, havenmeester en eigenaar van jachthaven De Hemrik op het gelijknamige bedrijventerrein in Leeuwarden. Van der Leij is vast overtuigd dat zijn gezondheidsklachten worden veroorzaakt door de zogenoemde DV-TV-zendmast. “Er hangt daar voor 100.000 watt straling.” Zijn klachten worden echter door gemeente en rijksoverheid niet serieus genomen. “Vechten in de vorm van procederen heeft geen zin. We houden er mee op. Mijn vrouw en ik kiezen eieren voor ons geld. De haven gaat in de verkoop en wij verhuizen.”

Zendmasten moeten voldoen aan blootstellingsnormen. Na het laten uitvoeren van metingen concludeert de gemeente dat er geen aanwijzingen zijn voor een potentieel gevaar van langdurige blootstelling aan de veldsterktes die in de jachthaven voorkomen. “Wij wonen hier vanaf 1992. Vrijwel meteen kregen wij achter onze woning een onderkomen van zendamateurs, zes jaar geleden werd op De Hemrik een umts-mast geplaatst en twee jaar terug kwam de mast van KPN”, vertelt Van der Leij, die denkt dat de laatste de echte boosdoener is. “Het is namelijk een hele zware zender omdat ook de eilanden moeten kunnen worden bereikt.” De havenmeester schakelde na aanhoudende gezondheidsproblemen zijn huisarts in en werd doorverwezen naar een kno-arts. Een oorzaak van de klachten werd niet gevonden. Van der Leij, overtuigd van de rol die de zendmast speelt, riep daarna de hulp in van Milieuplatform Leeuwarden.

“Er zijn heel veel aanwijzingen dat straling van zenders als umts en dv-tv erg ongezond zijn. Over tien jaar zullen we ook zeker weten dat die aanwijzingen terecht verontrustend zijn, maar tot die tijd hanteren de rijksoverheid en de gezondheidsraad helaas normen die de zenders toestaan”, zegt Wim Beijerink van het het Milieuplatform Leeuwarden, dat de gemeente eerder een brief stuurde over de klachten van Van der Leij. De klager kregen nul op het rekest. “Een belangrijke reden voor de toestemming van de straling is geld. In de communicatiebusiness gaat heel veel geld om. Miljarden. Bovendien maakt de gemeente zich overal heel gemakkelijk van af door zich te verschuilen achter het beleid van de rijksoverheid.”


---------------------
Aan: Wethouder Y. Bleize
Raadslid G. HoogterpOnderwerp: straling door DV-TV van KPN op industrie terrein Hemrik


Leeuwarden, 25 juni 2008Vandaag werd ik benaderd door havenmeester van de Hemrik, de heer van der Leij, Avondsterweg 9, die al enige tijd na plaatsing van de mast DV-TV met hoofdpijn en duizeligheid rond loopt,.met het onderzoeks rapport (van de praktijk voor gezond wonen), dat u via TNT-post wordt toegezonden.

Al eerder heeft hij mij benadert met het verzoek hem het een en ander te vertellen over straling. Naast de nodige gegevens over straling heb ik hem geadviseerd om een en ander te laten meten in en rondom zijn huis, dat in een lijn staat met de masten van zendamateurs, UMTS zender en de DV-TV zender van KPN.

Uit het rapport blijkt dat de hoogfrequent elektromagnetische straling op 63 µWm2 ,dat hoort 0,1 te zijn volgens rapporteur.

Ik vraag mij af of KPN zich wel aan de ontwerp waarden heeft gehouden, welke onder 3V/m op grondniveau behoren te zijn. Deze gegevens zijn mij op verzoek toegezonden door de heer E.J. Sjamaar van Nozema Service op 8 augustus 2005.

De heer D. Bunicich, medewerker van Prof Dr. Lucas Reijnders, mailde mij op 1 augustus 2005 het volgende:

“Zo ver mij bekend is, is er niet specifiek onderzoek gedaan naar de gezondheid van DV-TV. Wel gebruikt men hoge frequenties ( +/- 475 tot 820 MHz) daarover zijn wel rapporten bekend.”

Mijn verzoek aan U beiden is; om TNO op het industrie terrein de Hemrik uitgebreid te laten meten, naar de waarden van diverse stralingsbronnen.

Zover ik weet is de heer Jaap Schuurmans hiervoor de aangewezen persoon.
Zijn e-mail adres is: schuurmans@eps.tno.nl


Met vriendelijke groet,

Wim Beijerinck, lid MPL

Voor de reactie van de gemeente zie: 91.192.39.108/~milieuplatform/IvanBerkel.pdf en www.milieuplatform.tk

Voor de oorspronkelijke berichtgeving zie:
www.liwwadders.nl/data/nieuws/items/EkVpypFFVusTaFXWjJ.php .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie