Bergen op Zoom: Gemeente kletst Antennebureau na. GGD laat zich ook voor het karretje spannen.

dinsdag, 18 augustus 2009 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: De Stem 17 aug 2009

Gsm-antenne liefst op dak of lichtmast

Auteur: Niels Herijgens niels.herijgens@bndestem.nl.

BERGEN OP ZOOM - Antennes voor mobiele telefonie moeten het liefst klein zijn en op het dak van een bestaand hoog gebouw staan. Bevestigen op een lichtmast naast een sportveld is ook prima.


Dat stellen burgemeester en wethouders van Bergen op Zoom voor in een nieuwe serie richtlijnen voor gsm-masten. In het raadsvoorstel staan meer vuistregels:

liever geen masten in woongebieden. Als het toch moet, dan aan de rand van een woonwijk, op ruime afstand van huizen;

antennes passen beter op bedrijfspanden dan op wooncomplexen; bewoners van een huurflat kunnen plaatsing tegenhouden als een meerderheid tegen is;

bij voorkeur geen antennes op monumenten, en ook niet binnen gebieden die als beschermd stads- of dorpsgezicht gelden;

in het buitengebied kunnen masten het best langs grote wegen, bij voorkeur op parkeerplaatsen, bij benzinestations, op horecagelegenheden of aan een viaduct.

Duidelijkheid over wat wel en niet mag bij antenne-installaties is geboden, zo vindt het gemeentebestuur: er is behoefte aan goede bereikbaarheid op elke plek, maar ook onrust over vermeende gezondheidsrisico's.

Over dat laatste stelt de gemeente dat uit wetenschappelijk onderzoek nooit nadelige gevolgen voor de gezondheid zijn gebleken.Het college gaat in elk geval praten met de wijkcommissie Meilust. In die wijk zouden mensen het meest bezorgd zijn. Als er behoefte blijkt volgen bewonersbijeenkomsten met medewerking van de GGD, ook in andere wijken.

Voor het originele bericht zie:
www.bndestem.nl/regio/bergenopzoom/5387798/Gsmantenne-liefst-op-dak-of-lichtmast.ece .

Opm. Stopumts:
Medewerkers van de GGD die zich echter verdiepen in de literatuur zullen zich mogelijk wel om ethische redenen hoeden om deel te nemen aan deze informatieavonden als die gehouden worden m.m.v. het Antennebureau, het door Economische Zaken betaalde propagandabureau om ''de plaatsing van zendmasten in Nederland te faciliteren'' Artikelen/3408 .
Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie